Две президентски кампании ще следим през тази година. Едната в САЩ, където вече тя тече от доста време, другата в България, където не е ясно дали Росен Плевнелиев ще иска втори мандат. Между двете кампании (и длъжности) няма нищо общо освен името.

Вече почти година гледаме как 17 (в началото) кандидати на републиканците и 4 (пак в началото) на демократите искат да станат най-влиятелният мъж/жена на света. Това е дълго интервю за работа и минава през много процеси.  Първият от които - кой всъщност ще бъде кандидатът на всяка от двете партии. На 1 февруари започва същинската игра. Тогава на вътрешнопартийните избори ще гласуват хората в първия щат Айова. Няколко дни по-късно и в Ню Хемпшир. Победата на тези два тура е от жизненоважно значение. Но нещата изглеждат доста трудни за т.нар. frontrunners - кандидатите, които доминират новинарските емисии и водят в националните проучвания Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън.

В Айова Тръмп губи от Тед Круз (чиито позиции по много въпроси може да направят милиардера от Ню Йорк да ви изглежда нормален). Преднината на Клинтън там пък е в рамките на статистическата грешка, а в Ню Хемпшир е убедително втора след Бърни Сандърс - независим сенатор, който сам се определя като социалист. Бърни кой? - вероятно се питате. 2016-а изглежда дори по-лоша от 2008-а за бившата първа дама, която и тогава трябваше да бъде гарантираният кандидат на демократите, но загуби от сенатора новак Барак Обама. И въпреки че този път има много фактори, които са в полза на Клинтън, изглежда, че битката няма да е така предрешена, колкото й се искаше.

При републиканците объркването е голямо - партията не харесва Тръмп, но лидерите й няма какво да направят по въпроса. Той води в националните проучвания, а във вторник получи и официалната подкрепа на Сара Пейлън - бившия кандидат за вицепрезидент от 2008-а. Тя ще му донесе подкрепа на онези гласоподаватели, които не смятат, че Тръмп е достатъчно консервативен. А и ще помогне на собствения си бранд, който малко се позахаби през последните две години.

И докато в Америка избирателите имат близо 2 години да проверяват кандидатите за Белия дом, преди да изберат победителя, в България няма да е ясно отново до последната минута кой ще влезе в надпреварата за "Дондуков" 2. Дори Росен Плевнелиев все още не е обявил дали ще иска втори мандат - и не само това, мнозина се съмняват да го направи. А лидерът на партията, която го издигна за първия му, постоянно се обяснява дали той няма пък да се кандидатира. Нищо, че в момента е премиер. А от партията на един бивш президент (АБВ на Първанов) предлагат да се промени конституцията с изискванията за държавен глава и да не е нужно той да е роден в България и живял в страната през последните 5 години. Според Първанов тези ограничения били "безсмислени" и ограничавали много кадърни българи, които от години живеели в чужбина. А според в. "24 часа" поправките били много изгодни за сегашния посланик в САЩ Елена Поптодорова. Аха да си кажем, че стана интересно, но знаем какво всъщност ще се случи. И че изборът отново ще бъде предопределен.

 

Приятен уикенд,