На 16 май легендарната американска телевизионна водеща Барбара Уолтърс ще се появи за последен път на малкия екран в предаването си по ABC The View. За шесте десетилетия на нейната наистина знаменита кариера Барбара е интервюирала всеки, който е някой във всяка област на живота. Но е оставила след себе си нещо по-важно - отворила е вратата за жените в нашия бизнес. Тя е първата, която наричат "ко-водеща" на сутрешния блок на NBC "Today", след това води за кратко и централните новини на АВС, където се мести срещу рекордната за онези години заплата от 1 милион долара на година. До ден днешен остава там, а в понеделник сградата на АВС в Ню Йорк беше кръстена на нейно име.

В нашия бизнес тя наистина е легенда. И през последните си дни на работа 84-годишната Уолтърс е безмилостно конкурентна - за последната седмица успя да интервюира Ви Стивиано - жената, записала расистките думи на собственика на "LA Clippers" Доналд Стърлинг и неговата съпруга Шели. Само той й се изплъзна, и то в последния момент. Интервюто й с Моника Люински в пика на секс скандала с президента Бил Клинтън е гледан от рекордните 74 милиона зрители, което го прави най-гледаното интервю в историята на телевизията. В паузите за реклама градските управи са отбелязали сериозен спад в нивата на водата в канализацията - просто всички са станали по едно и също време да отидат до тоалетната.

Паметни остават нейните разговори с Фидел Кастро, с египетския президент Ануар Садат, с израелския министър-председател Менахем Бегин, с Маргарет Тачър, Садам Хюсеин, китайския президент Дзян Дзъмин, Индира Ганди, Вацлав Хавел, Уго Чавес, Борис Елцин, Владимир Путин и с всички американски президенти след Ричард Никсън.

Интервюирала е също сър Лорънс Оливие, Майкъл Джексън, Катрин Хепбърн и безброй други. Носителка е на 22 награди "Еми" и на още много други отличия. Последното й предаване The View е в петък, а в четвъртък и в петък вечер по АВС ще ни припомнят най-интересните моменти от кариерата на Барбара Уолтърс. Заслужава си да ги гледате.

Посветих колонката си тази седмица на тази жена, защото смятам, че добрите примери трябва да остават, а заслугите им - отбелязани достойно. Нашето поколение често си внушава, че светът започва от нас. Истината е, че някой доста преди това е утъпкал пътеката, която, ако имаме талант, може да превърнем в голям път и дори в магистрала. Радвам се, че съм имал възможност да се запозная с Барбара Уолтърс на един обяд, когато представяше автобиографията си пред група журналисти в Атланта. Тя е част от историята на телевизията на тази страна. История, която продължава да се пише.