За всичките години, в които живея в Америка, мога да изброя малкото случаи на някакъв вид дискриминация, на които съм се натъквал, защото съм от България. Като цяло ние печелим с това, че сме от Европа, бели сме... и, разбира се, красиви! :-)

А името на страната ни звучи екзотично приятно на американците. Но истината е, че в тежката бюрократична машина на Америка - от Конгреса до най-ниското ниво на местните служби, има институционализирана, ако не дискриминация, то поне осезаема предпазливост, когато стане въпрос за хора от Източна Европа. И вероятно сме си го заслужили. Поредното доказателство за това е разкритият в BiT Новините списък на 8 държави, чиито имигранти в САЩ преминават допълнителни проверки, когато подават заявления за шофьорска книжка или ID в Илинойс. Това е щатът с най-много българи в Америка, а страната ни стои рамо да рамо с държави като Украйна и Киргизстан. Властите обясняват, че това не е дискриминация, а мерки за сигурност след многото случаи на фалшиви документи и кражба на самоличност, извършени от българи през последните години в щата. Всичко по темата може да прочетете на страница 5, а на нашия сайт www.BG-VOICE.com може да видите и видео репортаж.

Ако говорите със собственици на бизнеси в Чикаго или българи, които работят в банковата система, ще ви кажат, че българите не се славим с добро име и в тези среди. Молбите на сънародниците за заеми и кредитни карти дори се подлагат на допълнителни проверки. Може да не ви го кажат директно, но много от банкерите го споделят. И имат своето обяснение - след всички измами с кредитни карти и схеми за невърнати заеми, извършени от българи.

 И ако това отношение на щатско ниво може да е причина за дребни неудобства, разправии с документи и забавяне на решения като шофьорски книжки и заеми, то на федерално ниво има далеч по-сериозни измерения. Отказите за американски на визи за българи са над 15 процента - пет пъти повече, отколкото изисква законът на САЩ, за да отпаднат. Голяма част от тях са, защото консулските служители не вярват на попълнените данни и поддържащите документи, които желаещите виза българи подават. А корупцията на високо ниво в България подкопава доверието на американските (и европейски) политици за каквито и да е по-сериозни инициативи. Както казва старата българска поговорка - каквото сам си направиш...

Трудно е да извикаш „дискриминация", когато фактите говорят.