Ние, българите, имаме един израз, който често употребяваме, но върху който рядко се замисляме - ,,бели държави". Когато го използваме във всекидневието си, неизменно имаме предвид страните от Америка и Европа. Правим го толкова делнично и така спокойно, че въобще не усещаме никакви угризения дали всъщност това не е расистко отношение към света. В последните седмици обаче все по-ясно се разбира, че и държавите, които ние наричаме ,,бели", също възприемат света по този контрастен начин.

Само допреди месец големите US медии, че и тези в Европа бяха глухи за трагедията, сполетяла няколко държави в Африка - появата на най-зловещия убиец на годината в лицето на вируса ебола. Напоследък, когато зачестиха сигналите, че заразата протяга ръце и към т. нар. бял свят, а наред с това и съобщенията за приети нови и нови пациенти със симптоми на заболяването, телевизиите забелязаха проблема и той се превърна в една от основните им теми. И ако в малките държави това донякъде е обяснимо, понеже там средствата за масово осведомяване традиционно са обърнати към вътрешните провинциални проблемчета, в големите (най-вече САЩ и Канада) бе твърде странно за сериозни телевизии да си затварят очите пред смъртта на толкова много хора. Само за два месеца ебола уби близо 1,000 души.

Неравенство, оказва се, има и при болните. Най-засегнатите, които живеят в опасните региони, където пламна заразата, са оставени на произвола на собствения им късмет. А други, от ,,бели" държави, които са имали нещастието да се намират в Африка и да се заразят, получиха привилегията да бъдат третирани с ново, макар и не докрай изследвано за ползите и вредите му лекарство. Иди и разказвай после, че българското народно творчество, родило израза ,,бяла държава", не отразява обективната действителност.

В днешния брой ви разказваме всичко за този опасен вирус - кой го пренася, как стига до човека, кое би могло да ни зарази, какви са първите симптоми, има ли ефикасно лечение, колко стриктни (като в секретна служба) мерки за сигурност са взети около група учени в Атланта, които работят върху ваксина срещу ебола. В Америка и Канада все още няма потвърден случай на болен от ебола, а само няколко съмнения около пациенти с характерни симптоми. Но откритият свят, в който живеем, може да ни сюрпризира неприятно във всеки един момент. Затова четете хладнокръвно и бдително и се пазете.