Знаете ли защо обичам да ходя на "Оскарите"? Не е заради блясъка на Холивуд и звездните интервюта. А защо ми дава възможност поне за два дни да избягам от другите новини - онези, които обикновено слагаме на първа страница. Тези, които нямат нищо общо с приказката, която се случва веднъж в годината в Холивуд. Където всички са красиви и добри, любезни и мили един към друг, усмихнати и щастливи. И където войните са само на екран, а добрите винаги побеждават накрая.

Какъв ще бъде изходът от този конфликт, който се заформя около Украйна, е твърде рано да се прогнозира. Но реториката от последните дни между Русия и Запада напомня времето на студената война. Няколко различни анализа на събитията и гледни точки към конфликта ви предлагаме в този брой на страници 4, 17 и 28. Но очакваме да чуем и вашите мнения на нашите мейли и във Facebook страницата ни.

Русия отново е взела ролята си на освободителка, този път на Украйна. А всички ние знаем каква е цената на тази услуга след 45 див комунизъм. Ето защо покрай Националния ни празник публикуваме един интересен прочит на събитията около нашето Освобождение на проф. Божидар Димитров. Според него Русия не е освободила България сама, а в съглашателство с останалите Велики сили. Още може да прочетете на страници 24-25.

Иначе Националният ни празник беше отбелязан от българите по целия свят. В Чикаго за поредна година беше издигнат нашият трибагреник на пилоните на Daley Plaza въпреки сибирския студ. Още за празненствата в Чикаго и по целия свят може да научите на страници 24-25.

Дано намираме повече поводи да бъдем горди, че сме българи. И да даваме такива.