Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е съдействала на стотици чужденци да получат напълно незаконно българско гражданство, става ясно от резолюция на Върховната административна прокуратура (ВАП) и разследване на в . „Труд".

В 717 от 810 случайно избрани преписки на чужденци от 2011 до 2013 г. са намерени декларации за национално самосъзнание на заявителя и липса на каквито и да е документи, доказващи, че той има възходящ българин в рода си - баща, майка, баба, дядо... Това са граждани от Албания, Сърбия, Косово и други съседни държави. Фалшивите българи не знаели и дума от езика ни. Това най-добре проличавало на интервютата с тях в Министерството на правосъдието.  На въпрос: „Кои са българските официални празници", кандидатът отговаря: „Електротехник." Или: „Какво работите?" - „Кирил и Методий." Обяснението е просто: въпросите са петнайсетина и обикновено се задават в определена поредност, а мнимите българи така са ги научили. Преди 6 месеца „Дойче веле" съобщи, че цената за удостоверението за произход, издавано от ДАБЧ, е 1,000 евро. Темата ще следим на нашия сайт www.BG-VOICE.com.

А междувременно стана ясно, че Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) вероятно ще бъде закрита и ще стане отдел във външното ни министерство. Което вече е добра новина. От години се чудя точно какво прави тази агенция, освен да раздава разни грамоти, медали, почетни плаки и други безполезни и безстойностни „отличия" на някакви приличащи на партийни дейци и изживяващи се като „лидери" на българските общности по света хора (вероятно има и заслужили). Но раздават и държавни пари за един куп безсмислени проекти, последният от които е книга в три тома за българската общност в Чикаго, която ще бъде много лъскава. От бюджета са предвидени пари за автори, редактори и всякакъв друг екип. Но се оказа, че всички, за които ще пише вътре, сами са си написали похвалните думички. В интерес на истината и BG VOICE беше поканен да напише 6-7 странички за себе си и за своя екип. Както и другите вестници тук. Нали се сещате какъв ще е резултатът - и трите издания в Чикаго ще претендират, че са номер едно, с най-високия тираж и въобще кой е по-по-най... Естествено без нужната редакторска намеса, за да няма сърдити. Да не говорим за проучване кое е вярно и кое не. Но за такова е платено. От бюджета на България - държава, която едва успява да плати закуските на децата в училищата. Все си мисля, че имигрантите по света и сами могат да финансират такива проекти, ако имат потребност от тях. Примерът с книгата е само за да илюстрира безумното харчене на пари на една институция, която се оказва, че вместо да защитава интересите на българите по света, чиновниците й (в ДАБЧ работят 25 души) продават родни паспорти на чужденци срещу 1,000 евро. Евтино, като самите чиновници.