По начина, по който вървим днес, няма да има правителство. Тези избори, няма никакъв смисъл от тях. Те си правят сметка, че ще има избори две в едно. Пред мене не са го казвали, казвали са го пред ваши колеги.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, визирайки "Продължаваме промяната" и "Демократична България". В интервю за bTV той заяви, че този път ще стане депутат.

Искате да стана депутат, този път ще стана, за да не могат да ни надиграят в парламента, каза Борисов. Щом искат да стана депутат - ще го потвърдя. Ще стана, отсече лидерът на ГЕРБ.

Той използва случая с починалите мигранти, за да каже, че това е оценка за това как се работи в държавата през последните две години. После направи уточнение, че за овладяване на мигрантския поток не трябва да се търси отговорност от служебните правителства, които са управлявали в този момент.

"Това което се случи в момента, е не само трагедия, но и оценка. Това, което се случи, опровергава всички наши критици - че се справят с границата. Изобщо не трябва да прехвърляме вината на служебните правителства. Щом има такива, значи партиите не са се справили с основното си задължение - да съставят правителство", заяви Борисов.

"Господ ми дава възможност да опровергая всички лъжи и измами"

Интервюто на експремиера, който не се е явявал в телевизионно студио от месеци, премина в нападки срещу "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

По думите на Борисов, той не би подкрепил импийчмънт на президента Румен Радев, "защото те си го избраха". Втората причина да не подкрепи импийчмънт била, че "така ще бутнат още една институция".

По думите му няма значение кой е с процент или два напред в социологическите проучвания.

Аз съм вярващ човек в Господа и приемам, че сега той ми дава тази възможност да опровергая всички лъжи и измами, заяви Борисов. По думите му било "категорична лъжа", че ГЕРБ, БСП и ДПС са бойкотирали промените в Кодекса за застраховането. На въпрос: "Бяха ли депутатите ви там?", Борисов отговори: "Депутатите на ДБ и ПП бойкотираха комисията за пране на пари. Кое е по-важно?"

В същото време Борисов заяви, че двете партии са имали "две години пълно мнозинство" и са оставили "последните два дни, за да кажат, че ГЕРБ е виновен". "Ма няма да им търпя повече лъжите, нито аз, нито партията. Партията е бойна в момента, защото това са хора, които говорят неистини", заключи Борисов.

"За две години Асен Василев помпаше инфлацията по чудовищен начин"

"най-добрата барета"

"Оставям вие да коментирате, да си търсите причинно-следствени връзки"

По думите му в деня, в който е имало протести пред президенството, след като главният прокурор Иван Гешев разпореди проверка там, България е била приета в Европейския банков съюз. "В един и същи ден. Аз говоря само факти. Оставям вие да коментирате, да търсите причинно-следствени връзки", каза Борисов, намеквайки, че протестите са инспирирани, за да се попречи на България да влезе в Еврозоната, а не заради действията на главния прокурор.

„Вървяхме заедно с Хърватия. Тогава ни отделиха от Румъния. Две години Асен Василев помпаше инфлацията и ние загубихме всякакви шансове“, заяви Борисов.

Законът за хазарта от 2013 г. не е променян, и проверката на АДФИ е започната от Владислав Горанов. В тези две години, откакто ГЕРБ не управлява, промениха ли Закона за хазарта? попита Борисов. Той призова разследващите журналисти да проверят как се облагат приходите от хазарт, защото той имал своите подозрения.

Гешев пази Кирил и Асен

По думите му няколко милиарда са били източени по време на управлението на Кирил Петков покрай доставките на горива. И за това от ГЕРБ са сезирали органите.

"Много сигнали са отишли вече, защото, когато си дал възможност над 3-4 млрд. лв., официално говоря, не такива милиарди, реални милиарди, са отишли в "Лукойл". Сиреч, в условия на санкции, по един лев от бензина и дизела са отивали някъде", каза още Борисов.

Според експремиера държавата има проблем с корупцията, "още от турското робство".

По думите му, главният прокурор не може да бъде безконтролен. "Но не може просто да сменим Гешев, с Рашков", каза Борисов. "Прокуратурата в момента брани Кирил и Асен с неадекватното си действие спрямо тях. Стана ли Кирил Петков министър-председател в нарушение на Конституцията? Има ли разработки как изтекоха няколка милиарда? Толкова работа имат, но не си я вършат", каза Борисов.

„Много ясно оцених ситуацията. Кирил, Асен и Христо Иванов ни надиграха. В следващия парламент Крум Зарков (б.р. служебният правосъден министър) трябва да ни подготви работен документ, който да гледаме и одобряваме. Предлагам партиите, които искат, да поработят по него тези месец и половина и първия ден, след като влезем в парламента. Да го внесе Крум Зарков и да го подкрепим“, заяви Борисов.