Последният участък от ЛОТ 3.1. на автомагистрала "Струма" ще бъде открит в петък, съобщи БГНЕС. Той е с дължина 2.3 километра, започва след заведенията срещу село Железница и свършва при жп-надлеза за рудник „Ораново“ на входа на Симитли.

Същият участък беше пуснат пробно преди 2 години за около 2 месеца, но след това затворен. През април 2021 г. пък свлачище затвори лентата в посока Благоевград, което наложи преработка на ската.

Включването от Е-79 в АМ „Струма“ за движещите се от Симитли към Благоевград и София, ще става след моста под жп-линията. Веднага след него следва завой и наклон надолу във формата на буквата „S“ заради разликите в нивата на Е-79 и автомагистралата. Този участък е проблемен заради извивката и пропадането надолу, до сега по осевата линия бяха наредени бализи.

От няколко дни те са заменени с бетонни прегради, за да няма удари между движещите се МПС в двупосочния трафик. След завоя движещите се в посока Благоевград ще поемат по автомагистралата, а след 2.3 км. отново ще трябва да завият наляво и се включат в Е-79.

При инспекция на 18 август на Захари Христов, зам. министър на МРРБ и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” Иво Иванов, бе обяснено, че ще бъде внесено предложение за пускането на движението от края на АМ „Струма“ край Благоевград през новопостроените мостове и най-дългия тунел „Железница“ само в западната тръба.

„Проверката показва, че има вариант да направим временна организация и да пуснем движението по едното платно по АМ „Струма“, което да премине през едната тръба на тунел „Железница“, каза тогава Захари Христов. Той допълни, че е насрочена работна група, която има две седмици срок да излезе с решение дали ще се нужни допълнителни мерки, защото в района има проблемно свлачище.

Проблемът това да стане е, че след края на автомагистралата, при 97.5-ти километър вдясно има свлачище, за което се търси изпълнител. Там няма лента в посока Симитли. А насрещната е затворена от огромен скален къс, който не е премахнат, тъй като попада в ничия зона - между строителя на мостовете по нова технология - ГБС и ГромаХолд, който трябва да направи връзката между края на автомагистралата и мостовете. Те бяха изградени по нова технология от ГБС, преминават над река Струма, Е-79 и жп-линията София-Кулата, влизат в двете тръби на тунела, от които дясната е готова.

Проблемът след тунелите е, че лентата в посока Благоевград е засипана от друго свлачище. Спускането надолу не е изцяло асфалтирано до мястото, където в петък ще бъде пуснато движението.

Този участък е ЛОТ-3.1.3. След Симитли вече няма магистрала, тъй като ЛОТ-3.2 през Кресненското дефиле все още не е проектиран. АМ „Струма“ продължава след Кресна до ГКПП „Кулата“-„Промахон“ чрез ЛОТ-4.