Офисите на бизнесмена Велико Желев са обект на претърсване от служителите на МВР, съобщи БТВ. 

Желев е задържан около 22 часа в понеделник и отведен от полицаите без да прави изявления. Все още няма официална информация за ареста и причините за обиска на офисите на бизнесмена. Предварителната инфoрмация е, че става дума за разследване за принуда, според медията.

Фирмата на Велико Желев "Хидрострой" получи апетитната поръчка лв. за строеж на тунел под Шипка. 

По професия Желев е счетоводител, бил е данъчен служител, управител на "Инжстройинженеринг" Варна, а от 2001 до 2003 – шеф на Областно пътно управление Варна. 

По времето на кабинета “Сакскобургготски” е съветник на регионалния министър Валентин Церовски, след това е назначен за зам.-шеф на Агенция “Пътища” (сега Агенция “Пътна инфраструктура”). За кратко е бил и ръководител на ведомството.

Бил е и съветник на регионалния министър Асен Гагаузов при идването на власт на БСП. След като напуска държавната служба, Желев се захваща със създадената от него и движена през годините от съпругата му Мая Желева компания "Хидрострой".

За кратко фирмата се превръща в строителен лидер в Североизточна България с договори за пътно поддържане, зимно почистване, ремонти, финансирани от държавата, програма “Транзитни пътища”, ФАР, ИСПА и др.

Желев нашумя покрай купуването от вдовицата на милиардера Емил Кюлев на най-красивата сграда на жълтите павета – централата на ДЗИ на бул. "Цар Освободител" в сърцето на София, част от архитектурния комплекс на зала България и едноименния гранд-хотел.