Част от настилката на Северната скоростна тангента в София липсва. Това показа проверка на регионалното министерство, на която присъства министърът регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков .

По време на инспекцията бяха взети две проби от настилката на пътя, който беше открит през 2015 година. Според Шишков една трета от заложения по проект асфалт, който трябва да е 20 сантиметра.

“Това, което виждате в момента, е 14 сантиметра, липсва част от пътя, допълни министърът. Проверка ще се направи и на едно от мостовите съоръжения в района на пътния участък, като ще се изследва и здравината на стоманобетонната конструкция”, каза министърът.

Според него пътят вероятно има проблеми и с основата. За това ще бъдат направени допълнителни сондажи на участъка, за да бъде определено моментното състояние на основата на пътя в насипната част.

По думите му пътят не е опасен, но участъкът има по-кратък експлоатационен период.

Служебният регионален министър заяви пред медии, че пътят вероятно се нуждае от основен ремонт.

Участъкът от пътя е инспектиран, тъй като понего има много кръпки и по сходен начин е направена проверката и на магистрала “Марица”.

Анализите на днешните проби ще се правят от Научноизследователския строителен институт и от Института за пътища и мостове към Агенция "Пътна инфраструктура" и се очаква да са готови до 15 дни. Още около месец ще се правят подобни проверки и на други пътни участъци, в тях се включва и МВР.

Строителството на инспектираната отсечка от 17 километра е струвала 220 млн. лв. и обектът е изграден с европейско финансиране.

На 30 декември 2015 г. Тогавашният премиер Бойко Борисов е прерязал лентата на 13 километра от пътя, а на 28 април 2016 г. цялата магистрална отсечка беше пусната два месеца предсрочно.

Изпълнител на проекта е консорциум "ХПВС-ССТ", в който участват "Водстрой 98", "Хидрострой" АД, "Пътни строежи Велико Търново" АД, "Пътинженерингстрой" АД и "Пътстрой Бургас". Стойността на договора за проектиране и строителство е 180 млн. лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от обединение "СЖС Технос - СЖС България", в което са "СЖС България" ЕООД и "СЖС Технос С.А.", Испания. Техният договор е за 882 000 лв. с ДДС.