Иво Прокопиев

Поне 2 млрд. лв са източени от КТБ и никога няма да бъдат върнати. Това коментира бизнесменът Иво Прокопиев, който е съиздател на в. ,,Капитал" и на сайта ,,Дневник". Той допълни, че по личното му мнение финансовата щета, нанесена след случилото се с банката, ще бъде доста по-голяма. Прокопиев се позова на изнесени данни от участващи в разследването прокурори, според които 90% от кредитите са дадени на свързани с банката лица. ,,Ако данните на прокуратурата се обърнат в пари, това означава, че около 4.9 млрд. лв. от 5.4 млрд. лв. кредитен портфейл са кредити към свързани лица", обясни Прокопиев. 
По думите му самият факт, че банката има толкова много раздадени кредити на фирми, които са свързани с мажоритарния собственик, е незаконен. ,,Когато банката кредитира фирми на собственика си, се предполага, че оценката на риска не е обективна и затова този размер е ограничен до 10% от нейния собствен капитал. В случая на КТБ става дума за са 60-70 млн. лв. спрямо 4.9 млрд. лв. Говорим за грубо нарушение на закона и единственият начин то да се замаже е да бъде заделена огромна провизия, като така зейва гигантска капиталова дупка", каза бизнесменът. 
Иво Прокопиев допълни, че е трудно да се изчисли какъв е истинският размер на капиталовата дупка, тъй като има известна пазарна индикация, но никой не разполага с достатъчно информация. Той уточни, че пазарът оценява необезпечените вземания от КТБ, които се търгуват на международните капиталови пазари, на 40% от тяхната номинална стойност. ,,Издадените от банката облигации се търгуват в Ирландия и в момента цената е 40% за всеки сто долара номинал. Ако приложим обратно това изчисление спрямо всички необезпечени задължения на банката, виждаме, че според пазара дупката е около 2 млрд. Т.е. 2 млрд. в момента е щетата - парите, които са източени и никога няма да бъдат върнати, прогнозира Прокопиев. - Личното ми мнение е, че това, което няма да бъде възстановено от цялата тази история, ще бъде доста повече."