Анна Кисельова е рускинята, която написа писмо до Путин и поиска неговата оставка заедно с група общински съветници от Москва и Санкт Петербург. Те написаха петиция до руската “Дума”, в която се обявиха против войната и заявиха, че Путин вече не трябва да стои начело на страната. 

Анна Кисельова е общински съветник

в Санкт Петербург. Освен това Кисельова е и сред най-отявлените критици на управлението на руския президент. Тя е един от авторите на петицията до Държавната "Дума". В петицията Путин е обвинен в държавна измяна.“Ние разбираме устройството на политическата система в Русия, но искаме и да покажем на хората, които останаха в страната, че те не са сами. Нашата община е в центъра на Петербург – там живеят либерално настроени хора, благодарение на които ние успяхме да станем общински съветници без да се налага да прикриваме възгледите си, разказа пред NOVA Кисельова. Тя каза, че по време на целия мандат са публикували, давали са гласност на позициите си по глобалните политически въпроси, дори са се обявили против промените в Конституцията от 2020-та година.

След обръщението на Путин на 24.02

общинските съветници на излизат с обръщение на 02.03 , в което се казва, че през 21-ви век е неприемливо геополитическите конфликти и неразбирателства да се решават по този начин.аргументацията на поддръжниците на Путин.“Това не бяха наши думи, а техни, техен стил, с който искахме да покажем, че подобно поведение е съвършено неприемливо. В това обръщение написахме и, че вече не искаме Путин да ръководи страната, че трябва някой друг да заеме мястото му”, каза още Кисельова.

Тя заявява твърдо позицията си казва,

че може да бъде арестувана. По повод частичната мобилизация на Путин тя смята, че това е: “по-скоро поредната преговорна позиция, чрез която Путин се опитва да наклони везните в своя полза”. Какви са настроенията в руското общество след изявлението на Путин? Видяхме кадри на протести, насилие и арести.“Сигналите са разнопосочни – от една страна мъжете са в паника, те спешно напускат Русия. От друга страна беше осъществен обмен на военнопленници, бяха разменени пленените бойци от „Азов”, както и други чуждестранни граждани – например такива от Великобритания. Аз смятам, че това все пак е стъпка по пътя към преговорите”, казва Кисельова. “Агресията, която и вие сте видели на кадрите е просто жестока. Любопитното и дори парадоксалното е, че това бяха едни предимно женски протести. Видяхме майките на момчета в наборна възраст, които казваха: „Ние сме раждали деца, отгледали сме ги. А сега какво ги очаква?”, допълва тя.

Кисельова коментира референдумите за присъединяване

“Мисля, че подобни електорални практики бяха изпробвани в Русия още на референдума за промяната на Конституцията. Сега целият свят се присмива на електоралните ни обичаи. Смятам, че тази процедура е позор за цялата избирателна система на Русия”, категоричен е общинският съветник. “Мога само да кажа, че силовото решение на проблеми през двадесет и първи век е порочно и не е хуманно. По този начин ние унищожаваме постиженията на човешката цивилизация от XIX-ти и XX-ти век. Всяка война е порочна” заяви тя.Обшинският съветник споделя, че е трудно да се живее в страна, която е изолация.Кисельова признава, че въпреки атаките и репресиите тя и колегите й не се отказват от тяхната цел. А какво би казала на Путин, ако го срещне лично? “Отстъпи и дай път на младите”, призовава Кисельова.