сн. „Вяра“

Михаил Константинов*

В България вече втора седмица не стихват дебатите трябва ли държавата да тегли нов заем. А трябва. 16-те милиарда, за които са скандалите в парламента, трябва да бъдат взети. В противен случай как ще се плащат кредитите, теглени преди това. България не може да си позволи да печата безразборно банкноти, в момента  пари печатат само в САЩ и в еврозоната - големите финансови сили. Нека да е ясно едно, че българските дългове никой няма да връща, както и световните.

Гърция имаше дълг 600 млрд. евро, т.е. гърците имат между 10 и 15 пъти по-голям дълг на глава от населението си. Тези пари са ги взели, изяли и изпили. Българите стоят като бедни роднини и подсмърчат, а най-вече им завиждат. Сега обаче се карат за 8 милиарда. Тези пари няма да бъдат връщани. Световните дългове са около 1,000 трилиона. Това означава, че всеки земен жител дължи по 120-130 хиляди евро. Нашите дългове няма да се връщат, никой не може да ги върне. България има 30 на сто дълг от БВП, Япония има близо 300 на сто.
Средната задлъжнялост на света е 150 хиляди евро на човек и нито американецът, нито японецът, нито италианецът ще връща нещо. Световният дълг се увеличава с 15-20 на сто годишно. Италия дължи два трилиона, великите германци също имат дългове. Германските пенсионери си мислят, че имат пенсионни фондове на стойност 20-30 трилиона, но германските пенсионери нямат фондове. А как ще реагира германският пенсионер, като му съобщят, че са му изяли парите, е друг въпрос. България е една от най-добре поставените по отношение на дълг. Ако България иска да има колкото на световно ниво, трябва да има 700 милиарда дълг, а не някакви си 20-30 милиарда. Т.е. дългът трябва да е 20 пъти повече. Това са числата. Който мисли, че не са верни, нека прочете световната статистика.
Ако опозицията казва, че е по-добре да се ходи на избори, отколкото да се стига до нови заеми, мога да кажа, че тя е леко малоумна. Средният световен жител дължи по 150 хиляди, а ние дължим по 5-6 хил. Сега с новия дълг ще станат 15,000 на човек. Ами и 20 хиляди да станат, пак ще бъдат близо 10 пъти по-малко от световните. Това трябва да е национално решение, да се обясни какъв е дългът, за какво ще се ползва и дали ще се връща. Знаете ли, че всяка година в Америка се печатат 2 трилиона долара, за да се връщат лихвите по дълговете. А дали някога изобщо ще се върнат? В момента по света има т.нар. дългова икономика - вземат се заеми, с които се изплащат стари заеми. Тези хора пишат едни числа на хартия. Такова нещо никога не се е случвало в света, имаме глобална дългова икономика и в един момент ще се окаже, че никой нищо няма да върне. Това, разбира се, ще свърши със световен финансов колапс. Какво ще стане след това, е трудно да се предскаже, защото това е нов свят. Материалните активи си остават, ще изчезне сегашната финансова система. Къщите ще останат, пътищата ще останат, автомобилите ще останат. Който си мисли, че има 100 хиляди долара в банката, трябва да знае, че няма такива пари, защото който има да връща 100 хиляди, живее с нагласата, че няма да ги връща. Това се нарича зануляване на броячите. То е било правено през 1923 година в Германия, през 1993 година в Югославия, в Зимбабве, в Аржентина. Досега това е било правено в отделно взети държави, за първи път се случва в световен мащаб. Както изглежда, огромните дългове никой няма да върне, само ще взема нови заеми, за да потушава старите. Още по-малко ще ги връщат пък гърците. Едно пукнато евро няма да върнат.
Циркът в българския парламент се разиграва, защото изглежда, че българите не разсъждават какво се случва. Току-що европейските банки казаха, че дават още 70 млрд. на Гърция. Гърците, ако не вземат по 5 млрд. на месец, са фалирали, а ние спорим за някакви 8 млрд., и то за три години.
Маса българи живеят в мизерия заради криворазбрани икономии. Няма икономии. Световната финансова система ще рухне. Който ял - ял, който пил - пил, пари няма да се връщат. И не могат да се върнат, затова се печатат в момента по света. Минимум 20 трилиона се печатат годишно в света, а цялото световно производство е 65 трилиона.

----

*Авторът е математик и политик, бивш заместник-председател на ЦИК, почетен гост и лектор в университети в Британия, Германия и Франция, съветник на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, автор на близо 500 научни труда и 30 книги по математика и теория на управлението.