Орехите отдавна са считани за суперхрана. Сега международно проучване установи, че те имат и мощен ефект срещу състоянията, които включват „метаболитен синдром“ – намалявайки риска от него с почти 70%. 

Един на всеки трима възрастни американци има метаболитен синдром.

Състоянието се дефинира като наличие на най-малко три съпътстващи заболявания, свързани с това как тялото обработва и преобразува енергията – като излишна мазнина около средната част, абнормни нива на глюкоза, високо кръвно налягане, по отношение на нивата на холестерола и високи триглицериди. 

Значителен брой минали изследвания показват, че метаболитният синдром увеличава индивидуалния риск от инфаркт, инсулт, други кардиологични събития и диабет. 

Промените в начина на живот и

приемането на здравословна диета

обикновено са сред основните препоръки на лекарите за предотвратяване или лечение на метаболитен синдром. 

Две често популяризирани диети за тази цел са DASH, която ограничава наситените мазнини, добавената захар и натрий и средиземноморската диета, която насърчава приема на повече зеленчуци, плодове, риба, боб и ядки. 

Нов анализ се насочва и към ореховите ядки, които според изследователите може да се превърнат в едно от най-мощните оръжия в борбата срещу метаболитния синдром. 

Изследване, ръководено от ирански медицински изследователи и публикувано на 28 януари 2024 г. в списание Food Science and Nutrition, събра множество проучвания за ползите от орехите, за да установи дали те могат да се използват за борба с това заболяване. 


Това, което откриха учените, са няколко силни асоциации с маркери за метаболитно здраве при хора, които редовно консумират ядките. 

Уникалните свойства на този „малък войник в черупка“, които включват полифеноли и полезни полиненаситени мазнини като омега-3, действат върху много от тези отделни свързани състояния, за да намалят общия риск от развитие на метаболитен синдром.

Орехите могат да предпазят от сърдечносъдови заболявания

В метаанализа ядките се свързват с подобрени кръвни профили, включително намаляване на триглицеридите, по-нисък общ холестерол, намаляване на нивата на „лошия“ HDL холестерол и дори подобрен кръвен поток. 

„Като цяло изследванията показват, че консумацията на орехи може да има обещаващи ефекти за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания“, коментират изследователите. 


Орехите също, изглежда, се борят с някои усложнения на диабета, включително понижаване на нивата на глюкозата на гладно, намаляване на HbA1C и подобряване на инсулиновата чувствителност. 

Друго проучване, отбелязано от изследователите, дори установява, че хората, които ядат орехи, имат 68% по-нисък риск за развитие на диабет в сравнение с онези, които не консумират редовно вкусните ядки.

Теглото е друг важен фактор за развитието на метаболитния синдром и неговите усложнения. Няколко проучвания, разгледани от изследователите, показват ползата от консумацията на орехи върху телесното тегло и връзката му с по-високи нива на ситост. 

Въпреки това, други изследвания показват неубедителни резултати за това дали орехите сами по себе си са фактор за наддаване или загуба на тегло. 

„Поради обещаващите ефекти от консумацията на орехи върху други усложнения на MetS (метаболитен синдром), орехите могат да се добавят към диетата, без да се тревожат за отрицателните ефекти върху ИТМ или телесното тегло“, заключават изследователите. 


Само не забравяйте да отбележите количеството мазнини – въпреки че е „здравословна мазнина“, мазнината в орехите все още носи същото количество енергия,

девет калории на грам,

като по-малко здравословните видове мазнини.