Знаете ли, че чушките технически са плодове, а не зеленчуци? Независимо от това, те са известни с изобилието си от витамини и антиоксиданти. От всички цветове, те са богати на витамини C, A, B6 и B9 и са добър източник на фибри, както много други плодове и зеленчуци.

Но има ли някакви забележими разлики за здравето при консумацията на червените, зелените или оранжевите чушки?

Червените чушки

имат най-висока концентрация на витамини и антиоксиданти, поради по-продължителния процес на зреене, което им позволява да натрупат повече хранителни вещества. Те съдържат повишени нива на витамин С и витамин А, благодарение на наличието на бета-каротин и ликопен, които им придават червения цвят. Червените чушки се отличават особено с изобилие от флавоноиди и фитонутриенти, които се борят със сърдечносъдовите заболявания и поддържат хормоналния баланс. 

Всъщност зрелостта на пипера е основната разлика между червените, оранжевите, жълтите и зелените чушки.

Зелените чушки,

тъй като са по-малко зрели, са по-горчиви от по-сладките червени. Като цяло, колкото по-тъмен е пиперът, толкова повече хранителни вещества съдържа.

Докато зелените чушки имат по-ниско съдържание на захар и въглехидрати, разликите са незначителни.

Жълтите и оранжевите чушки

също осигуряват достатъчно витамин С и витамин А, заедно с лутеин и зеаксантин, които насърчават здравето на очите. 

Яжте чушки от всички цветове, препоръчват експертите.  

Когато става въпрос за готвене на чушки, процесът може както да отнема, но и да подобри техните хранителни вещества. 

Топлинната обработка подобрява усвояването на каротеноиди като бета-каротин, но пърженето или сотирането може леко да намали тяхната наличност. 


Чувствителността към топлина и вода засяга витамин С и няколко витамина от група В, така че дългото време за готвене може да доведе до намаляване на витамините, получени от чушките. Ако варите чушки, препоръчително е да задържите водата, тъй като

тя съдържа изгубените витамини и антиоксиданти.

Тази вода може да бъде замразена и използвана по-късно като зеленчуков бульон, запазвайки хранителната си стойност. 

Чушките с различни цветове предлагат различни хранителни компоненти, което ги прави полезни за всички в диетата си. Методите на готвене могат да повлияят на съдържанието на хранителни вещества, но включването както на сурови, така и на варени чушки може да допринесе за цялостното здраве. Не забравяйте, че чушките са не само вкусни, но и отличен хранителен избор.