В Брюксел се подготвят работни групи, които обсъждат как НАТО може да участва в руско-украинската война, заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан пред унгарското радио "Кошут".

"Има някои тревожни прилики между сега и периода, когато се е подготвяла Първата и Втората световна война", каза Орбан, "Това, което се случва днес в Брюксел и Вашингтон, или в момента повече в Брюксел, отколкото във Вашингтон, създава настроение за евентуален военен конфликт, който бихме могли да определим като подготовка за влизане на Европа във война."

Орбан заяви, че Унгария, като член на НАТО, има представители в тези групи, но не иска да участва в конфликта нито с финансов принос, нито с изпращане на оръжия, дори в рамките на НАТО.

"В историята на НАТО всъщност никога не е имало ситуация, в която държава членка толкова открито и ясно да се придържа към основните принципи на НАТО, както прави Унгария сега", каза премиерът и добави, че поради това Будапеща трябва "да предефинира позицията си във военния съюз".

Той допълни, че опасенията, че Русия ще нападне член на НАТО, са неоснователни и добави, че войната в Украйна, която продължава вече 3 години, е показала границите на възможностите на Москва.

"Руската армия води сериозна и трудна война с украинците. Ако руснаците бяха достатъчно силни, за да победят украинците с един замах, те вече щяха да са го направили", подчерта главата на унгарското правителство.

Орбан заяви, че военните възможности на НАТО далеч надхвърлят тези на Украйна, така че е малко вероятно Русия или която и да е друга държава да нападне НАТО.

"Не смятам за логично Русия, която не може да победи дори Украйна, изведнъж да дойде и да погълне целия западен свят. Вероятността това да се случи е изключително малка", заяви унгарският лидер.

Орбан твърди, че смята споменаването на руската заплаха за прелюдия към по-задълбочено участие на Запада във войната в Украйна.