Унгарският премиер Виктор Орбан призова днес избирателите да не гласуват за традиционните политически партии на предстоящите европейски избори заради провала им в управлението и каза, че никога не трябва да се позволява на Украйна да стане част от ЕС или НАТО, предаде Асошиейтед прес.

Орбан, който бе председател на среща в Брюксел на крайнодесни политици и привърженици, се обяви против политиката на ЕС в областта на климата и земеделието, която според него е създала много трудности за фермерите. По думите му в момента "мигрантската криза" в Европа в по-сериозна от всякога. 

"Смисълът на тези европейски избори е да се смени ръководството", каза Орбан. "Ако ръководството се окаже лошо, трябва да бъде сменено. Толкова е просто", заяви десният политик. 

Орбан разкритикува Европейската комисия (изпълнителния орган на ЕС), че използва ковид пандемията като оправдание да напада Унгария.

"Бюрократите в Брюксел опитаха да задушат Унгария финансово", заяви той. 

Комисията отказа на Унгария милиарди евро заради опасения за демокрацията в страната и опасност от грешно разпределяне на европейски пари. Унгарският лидер, който е на власт от 2010 г., изтъкна провала на европейските санкции за спиране на войната в Украйна. Той заяви, че най-голямото опасение на Унгария е, че не иска да дели обща граница с Русия отново и по тази причина Украйна не бива да се присъединява към ЕС и НАТО. 

"Трябва да разберете, че сте държава, която е буферна зона. Не може да промените това", каза той. 

Украйна иска да се присъедини и към двете организации, но вероятно това няма да се случи, докато продължава войната.

Според Орбан "Украйна е просто протекторат", който разчита на пари и оръжия от Запада и "вече не е суверена държава". Въпреки това лидери от ЕС и НАТО настояват, че войната е екзистенциален въпрос за Европа и не бива Путин да печели.