Словашкият премиер Роберт Фицо се намира между живота и смъртта.

Това каза тази сутрин унгарският премиер Виктор Орбан пред общественото радио в Будапеща. Орбан се счита за един от най-близките политически партньори на Фицо.

Преди два дни словашкият премиер бе тежко ранен. Срещу него бяха изстреляни няколко куршума, четири от които попаднаха в тялото на премиера. В момента той се намира за лечение в интензивно отделение след като претърпя няколко хирургически намеси. Той има наранявания в областта на корема и краката.

Словашките лекари ще обсъдят възможността за транспортирането на премиера Роберт Фицо от Банска Бистрица до столицата Братислава.

Те ще проведат среща в понеделник, за да оценят здравословното състояние на министър-председателя.

На 15 май Фицо беше прострелян в гърдите и корема в миньорския град Хандлова след изнесено заседание на кабинета. Опитът за убийството му предизвика шок в цяла Европа.

Стрелецът е 71-годишния Юрай Чинтула, самоопределящ се като писател, който преди това е работил като охранител и се предполага, че е свързан с проруската група "Словашки защитници".

В четвтртък полицията в Словакия повдигна обвинение на заподозрения. В случай че бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на до 25 години затвор.

Към момента 59-годишният словашки премиер е в стабилно, но тежко състояние. Той дойде в съзнание след операция, продължила няколко часа.

Президентът Петер Пелегрини вчера съобщи, че Фицо си спомня обстоятелствата около покушението.