Руски съд постанови опозиционерката Ксения Фадеева, която е близка до Алексей Навални, да бъде задържана под стража, предаде Франс прес. Фадеева е застрашена от 12-годишна присъда за "екстремизъм". Решението за задържането ѝ под стража бе взето от съд в Томск.

Фадеева е една от малцината приближени на Навални, успели да заемат изборна длъжност. Тридесет и една годишната жена бе избрана през септември 2020 г. за общински съветник в Томск.

"Ксения е политически затворник", написа в комуникационното приложение "Телеграм" Андрей Фатеев, друг съюзник на Навални, заел изборна длъжност.

"Правителството я наказва заради законните ѝ и почтени политически дейности, заради борбата ѝ с корупцията и заради това, че тя настоява да бъде сменена властта в тази страна", се казва още в изявлението на Фадеев, който напусна Русия.

След като движението на Навални бе обявено за "екстремистко", мнозина от членовете му избягаха в чужбина, за да не бъдат преследвани от властите. Фадеева обаче решава да остане в Русия. Тя бе арестувана през декември 2021 г., като ѝ бе повдигнато обвинение, че е създала "екстремистка" организация. Досега тя се намираше под домашен арест.