Световната програма по прехраната на ООН преустанови доставките на помощи за Газа през временен военен пристан на САЩ, за да оцени ситуацията със сигурността, съобщи говорител.

Стефан Дюжарик свързва този ход с израелската операция за освобождаване на заложници през уикенда, при която бяха освободени четирима души, но според здравните власти в управляваната от Хамас Ивица Газа са загинали 274 души и са били ранени почти 700, много от които жени и деца, предаде АФП.

„Колегите от Световната програма по прехраната ни съобщиха, че временно спираме операциите в плаващия док, докато не бъде направена задълбочена оценка на ситуацията със сигурността, за да се гарантира безопасността на нашия персонал и нашите партньори“, каза Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН.

"Всички видяхме какво се случи в Газа през уикенда. Видяхме някои от съобщенията в медиите. Взехме под внимание и много публичните изявления на Централното командване на САЩ, че плаващият кей не е бил използван в операцията на израелските сили по отношение на заложниците", каза той.

"Мисля, че е нормално след провеждането на такава операция с толкова голям брой жертви нашите колеги от хуманитарните организации да направят пауза, да разгледат ситуацията. И се надяваме, че тя може да бъде върната за използване възможно най-бързо от наша страна", добави Дюжарик.

Говорителят на Пентагона генерал-майор Пат Райдър заяви пред журналисти, че израелската операция се е състояла в близост до временния кей, но е била напълно отделена от усилията за доставяне на помощ и нейното оборудване и персонал.

„Ще продължим да работим в тясно сътрудничество с Американската агенция за международно развитие (USAID), Световната продоволствена програма, израелците и всички заинтересовани страни, когато става въпрос за гарантиране на ... сигурността“, каза Райдър.

Той също така заяви, че високото море отново е нарушило доставката на помощи през кея, само малко след като доставките са били възобновени в събота след ремонт на конструкцията от щетите, нанесени от бурята миналия месец.

„Състоянието на морето ... вчера и днес попречи на допълнителната помощ да потече през моста, но всички индикации сочат, че това ще започне отново утре“, каза Райдър.