Властите в канадската провинция Онтарио обявиха свалянето на ограниченията в капацитета на някои видове културни и развлекателни заведения, но ресторантите и фитнесите останаха извън списъка.

Кина, театри, спортни обекти с публика, концертни зали, зали за обществени мероприятия и събития, хиподруми и писти за автомобилни състезания са видовете заведения, на които е разрешено да заработят със 100% от капацитета си от 12.01 часа през нощта в събота.

Правителството поясни, че прави промените заради високото ниво на ваксинация, добрите показатели на общественото здравеопазване и изискването за ваксинационен сертификат, въведено миналия месец.

Въпреки че ограниченията в капацитета се вдигат, здравните служители продължават да увещават заведенията да спазват мерките за безопасност, включващи покриване на лицето, тестване и проследяване на контакти.

Доказателство за ваксинация продължава да се изисква за съоръжения на открито, които побират 20 000 и повече души.

Ресторантите и фитнесите останаха извън облекченията на изискванията, въпреки че призоваваха и техните ограничение да паднат, особено след 22 септември, когато бе въведен ваксинационният сертификат.

В съобщението обаче властите подчертаха, че ограниченията остават за всички, които не са изрично споменати.

До 20:00 часа в четвъртък 10,6 милиона души в провинцията са имунизирани с две дози, което представлява 82% от отговарящото на изискванията население на възраст над 12 години. Първа доза са получили 86,8% от жителите на Онтарио.