Германският канцлер Олаф Шолц замина за Вашингтон за среща на четири очи с президента на САЩ Джо Байдън в петък. Основен предмет на разговорите се очаква да бъде войната на Русия срещу Украйна, предаде ДПА. 

След срещата не е планирана обща пресконференция, освен това германския канцлер не е придружен от журналисти при пътуването си, което е необичайно. В правителствения самолет няма и бизнес делегация.

Визитата "е отражение на качеството на трансатлантическите отношения, ние разговаряме много и често по телефона един с друг, но искаме да поговорим директно", каза Шолц на заминаване в отговор на репортерски въпрос за целта на посещението.

"Това е необходимо в условията на силно усложнената международна обстановка", заяви канцлерът. "Очаквам срещата с нетърпение."

Срещата на Шолц в Белия дом е единственият официален ангажимент в програмата на визитата му. След разговора с Байдън е предвидено той да даде интервю за журналиста от CNN Фарид Закария.

Това ще бъде второ посещение за канцлера в Белия дом за близо 15-те месеца, откакто встъпи в длъжност. Първото се състоя в началото на февруари миналата година и тогава също основна тема в разговорите беше Украйна. В онзи момент по границите ѝ се бяха струпали десетки хиляди руски войници. Две седмици по-късно, на 24 февруари 2022 г., Русия нахлу в Украйна.