Депутатите приеха окончателно да има механизъм за контрол върху главния прокурор. Това стана по време на заседанието на парламента, на което се гледат на второ четене промените в НПК.

Часове след като парламентарната Правна комисия прие промените на второ четене, внезапно те бяха вкарани и в пленарна зала. Това не се хареса на голяма част от депутатите.

От парламентарната трибуна Корнелия Нинова каза, че това бързане има за цел да бъде свален Иван Гешев, текстовете да бъдат атакувани пред конституционния съд и да бъде запазен имунитетът на Бойко Борисов.

От „Възраждане” обявиха, че текстовете са политическо споразумение, защото са писани от хора, които никога не са влизали в съдебна зала, нито разбират от работата на държавното обвинение.

От ПП контрираха, че текстовете са писани вече няколко парламента и те са достатъчно изчистени.

По информация на NOVA в окончателния текст ще пише, че двамата председатели на върховни съдилища могат да бъдат освобождавани със 17 гласа от ВСС, докато за главния прокурор бройката ще е 13.

Още през 2009 година съдът в Страсбург установи покрай Никола Филчев, че българският главен прокурор е недосегаем и задължи България да въведе възможности за наказателно преследване и публична отчетност.

По стечение на обстоятелствата Никола Филчев е личен съветник на сегашния главен прокурор Иван Гешев, който може да е първият потърпевш от реформата.

В петък промените бяха приети от Народното събрание под угрозата да се загубят близо 9 милиарда лева европейски пари по Плана за възстановяване на фона на скандалите между ГЕРБ и главния прокурор Иван Гешев. Тези фактори доведоха до може би най-дълбоката промяна в българската съдебна система от началото на прехода.

Едновременно с това парламентът отвори пътя за смяната на настоящия шеф на прокуратурата Иван Гешев, който вече може да бъде уволнен с обикновено мнозинство от Висшия съдебен съвет. По всичко изглежда, че във ВСС има необходимите 13 гласа за отстраняването на главния прокурор, а гласуването се очаква в следващите няколко седмици.

Новият механизъм за независимо разследване на главния прокурор може да бъде тестван веднага, тъй като срещу Гешев има подадени сигнали от гражданското сдружение БОЕЦ и от шефа на следствието Борислав Сарафов. Процедурата за разследване на главния се активира при подаване на сигнал, от което автоматично следва образуването на прокурорска преписка. Прокурорската колегия трябва да избере наказателен съдия с върховен ранг, който се превръща в ад хок прокурор до края на делото.

След края на процеса съдията се връща на старата си работа в съдебната система, което е гаранция за неговата независимост. 

Наред с всички тези промени Народното събрание прие, че до три месеца трябва да се проведат избори за нов състав на Висшия съдебен съвет. Това означава, че резултатите от гласуването на съдиите и прокурорите през есента се анулират.

Не се пипат шефовете на ВКС и ВАС

В петък ГЕРБ даде заден от идеите си да улесни и отстраняването на шефовете на двете върховни съдилища, за което гласува в четвъртък по време на заседанието на правната комисия. Депутатите от ДПС и ГЕРБ приеха заедно в четвъртък, че шефовете на Върховния касационен съд и Върховния административен съд също могат да бъдат отстранявани с обикновено мнозинство без гаранции за тяхната независимост от прокуратурата.

ПП-ДБ и съдийските организации реагираха остро, като "Продължаваме промяната" заплаши ГЕРБ, че може да развали джентълменското споразумение за съставяне на правителство. Резултатът бе, че изборът и отстраняването на двамата върховни съдии се запазва с квалифицирано мнозинство във ВСС.