Окръжна прокуратура-Русе уведомява, че се самосезира по публикации в медиите за смърт на родилка на 24.05.2023 г. в УМБАЛ – Канев гр. Русе.

Образувана е прокурорска преписка за престъпление по чл. 123 от НК – за причиняване на смърт на друго лице, поради немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност, съобщават от прокуратурата. 

Ще бъдат разпитани всички лица, имащи отношение към случая. Ще се изиска цялата документация от лечебното заведение и ще се назначи експертиза за установяване на причините за настъпване на смъртта на 29-годишната И. М, посочват още от обвинението.

Разследването по случая ще бъде възложено на следовател от Окръжния следствен отдел при Окръжна прокуратура-Русе. За престъплението по чл. 123 от НК е предвидено наказание от 1 до 6 години лишаване от свобода.

Изтеглил си късата клечка.

Това пък са казали от лекарския екип от болница "Канев" в Русе на мъжа на починалата родилка Ивелина - Мартин Симеонов.

По негови думи докторите не са показали никаква емоция или съпричасност

"В 16,30 детето е родено живо и здраво, жена ми също е добре, цяла нощ сме си писали. По нейни думи е имала страшно много болки. В 4,20 сутринта ми пише - тази сестра хърка, ще хвърля шише да я събудя. Защото много ме боли.

Не можеш да спиш докато имаш прясна родилка по време ан работа. Нямало е никой там", каза Мартин пред NOVA. 

"Белодробна емболия - това ми казаха от болницата. Без никаква емоция.

Бяха се наговорили. Казаха ми - изтегли късата клечка, без никакви притеснения, на 1000 родилки умирала 1. Тя е станала да търси помощ и се е свлякла на на земята. Ако е имала някой буден, щеше да й се помогно. Момченцето се казва Белослав. Ще си погреба жената. Ще си го взема и после ще търся справедливост, защото никой не заслужава да му се случва подобно нещо.

"Другият ми син е на 5 години, не знам как да му го кажа. Беше много привързан към майка си", завърши почерненият мъж.

Както е известно, 29-годишната родилка в Русе почина часове след раждането на второто си дете. Новороденото момченце е в добро състояние.

Според близките на жената тя не е имала съпътстващи заболявания, раждането е осъществено на 23 май с операция, която е минала нормално.

„Изказвам моите съболезнования. Нека да не правим квалификации. Искам да бъде извършена аутопсия, която върви в момента. Близките държах да бъде освободено тялото, а ние да се извърши аутопсия, защото и аз съм родител и искам да знам какво става. Стандартният период за аутопсията е 25 дни, но патоанатомите ще го съкратя“, каза пред bTV директорът на болницата инж. Иван Иванов.