Изрезки от вестници, книги и разкази от първа ръка на хора, които твърдят, че са посещавали други планети, са каталогизирани в гигантски шведски архив за паранормални явления, който привлича любопитните и изследователите от цял свят, предаде АФП.

Архивът за необясними явления (AНЯ) твърди, че е най-голямата библиотека за паранормални явления в света с 4.2 км рафтове, разположени под земята.
65-годишният Клас Сван и 73-годишният Андерс Лилйегрен, които ръководят архива, разположен в югоизточния град Норкопинг, казват, че не са нито суеверни, нито вярващи, а по-скоро „любопитни изследователи на неизвестното“.

AНЯ

- името както на библиотеката, така и на сдружението, което събира документация повече от 50 години – се състои предимно от книги, но също така и от по-оригинални документи, като например разкази от първа ръка за паранормална дейност, записани на магнетофонни ленти, и снимки на духове.

„Това, което изграждаме тук, в АНЯ, е хранилище на знания. Опитваме се да съберем колкото се може повече информация за всеки вид неразгадана научна загадка, която можем да намерим за да я направим достъпна за света“, обясни Сван.

Всяка година библиотеката се посещава от около 300 души, като посещенията са само с предварителна уговорка.

Архивите са в процес на дигитализация и много от документите вече могат да се разглеждат на сървър.

Необходим е само код за достъп, който двойката с удоволствие споделя.
Грег Егигян, професор по история и биоетика в Държавния университет на Пенсилвания, САЩ, посещава АНЯ, за да направи проучване за книга за историята на НЛО (неидентифицирани летящи обекти).

„Работил съм в безброй архиви в Европа, Съединените щати и Обединеното кралство. Престоят ми в АНЯ беше безспорно най-увлекателният и най-продуктивният“, разказа той.

„АНЯ без съмнение е

най-изчерпателният архив

за материали, свързани с глобалната история на феномена НЛО в света“, каза той и добави: „В момента в АНЯ се намира най-много архиви, свързани с НЛО: „Човек не може да изучава задълбочено темата, без да се запознае с неговите фондове.“

Изследването на НЛО дълго време е било заклеймявано, но се превръща във все по-приета област на научните изследвания.

Огромен шведски архив регистрира паранормални явления

През септември 2023 г. НАСА официално се присъедини към търсенето на НЛО, заявявайки, че дисциплината изисква „строг, основан на доказателства подход“.

В АНЯ Сван прелиства пожълтелите страници на книга с червена корица.
Произведението е от подземната НЛО сцена в бившия Съветски съюз, напечатано тайно само в седем или осем оригинални екземпляра.

Книгата е „едно от редките неща, с които разполагаме“, казва Сван, докато разглежда ръкописните бележки на руски език в полетата и скиците на ракети.

„Те не са знаели какво виждат, но ние можем да сравним това с нашите собствени файлове и (можем да заключим, че това са) изстрелвания на ракети от ракетната база в Плесецк“, които по това време са били секретни, казва той.

Архивите на АНЯ съдържат някои изненадващи материали, включително малко известен анекдот за френския писател и политик Виктор Юго, който в момента е изложен в музея на изкуствата в Норкьопинг.

В бележките, които пише по време на политическото си изгнание на британския остров Джърси през 1852-1855 г., Юго описва срещи с мъртвата си дъщеря.

Огромен шведски архив регистрира паранормални явления

Тези записки са допринесли за раждането на нова религия, която днес се изповядва от няколко милиона последователи във Виетнам – каодаизъм, казва кураторът на изложбата Магнус Бартас.

Фреска на Виктор Юго днес украсява стената на храм на десетина километра северно от Хо Ши Мин.

АНЯ, администрирана от асоциация от доброволци и любители, „обхваща и фолклора, вярванията“,

свързани с паранормалните явления

като цяло, каза Сван.

„Харесва ни да виждаме това като социално дело, което влияе на обществото по целия свят и оказва влияние върху живота на хората“, обясни той.

Вярванията се развиват с течение на поколенията и това, което в миналото е било суеверно и отхвърляно като такова, днес може да не е толкова заклеймено.

Шведската художничка Ида Идаида прекарва един месец в проучвания в архивите на АНЯ, за да създаде гигантска скулптура от тъмно дърво.

Тя потърсила вдъхновение от преживяванията на вещици, описани подробно в книгите, чиито знания са били пренебрегвани в историята, разказа Идаида.

Хората, чиито преживявания и разкази не се възприемат сериозно в обществото, могат да намерят полагащото им се място в архива, казва уредникът на музея Магнус Бартас.

„Архивът казва, че нещо е необяснимо. Това означава, че не трябва да го отхвърляме. Трябва да го изследваме. Трябва да бъдем открити“, заключи той.