сн. радио Варна

Главният прокурор на България Сотир Цацаров изненадващо обяви, че е готов да поднови разследването на загадъчното потъване на кораба "Хера" през 2004 г. Морският съд претърпя крушение при неизяснени обстоятелства на входа на Босфора, в акваторията на Черно море. "При моето последно посещение във Варна имах възможността да се срещна с един покрусен баща, загубил своя син, който продължава да очаква отговори, които не идват", коментира служебният премиер Марин Райков, който приветства позицията на прокуратурата.

Корабът "Хера" потъна при силен вятър. На борда му бяха 17 българи и двама украинци, след катастрофата бяха намерени телата на петима от тях. И до момента 14 моряци са в неизвестност и през годините се появяваха различни версии, вкл., че някои от тях са били спасени, отвлечени в турска военна база или пък изчезнали на българска територия след завръщането им.

"Аз обещах, че ще направя всичко възможно българската държава да съдейства за намиране на тези отговори", каза Райков на съвместната пресконференция със Сотир Цацаров и вътрешния министър Петя Първанова. "В началото на 2010 г. имах настойчиви разговори с нашите турски партньори, настоявайки за повторна проверка и да създадем условия за намиране на отговори. С г-н Цацаров обменихме виждания по тази тема", посочи Райков. "България търси отговор на всеки подобен случай. Когато се случи подобно нещастие, всеки български гражданин зад граница и семейството му имат право на отговор", допълни той.

В момента останките от "Хера" се намират на 74 м дълбочина на същото място, където е потънал. "Последният контакт с турските власти е през 2010 г. Тогава на среща те заявиха, че няма да допуснат кораб на българските военноморски сили да направи оглед на потъването, както и че турска техника ще извърши този оглед. Действаме в пълна координация с Министерството на външните работи", каза още главният прокурор.

Цацаров коментира още, че нито една от версиите за потъването на кораба не е потвърдена. Най-много обсъжданата сред тях бе, че "Хера" е бил потопен от изстреляно по невнимание торпедо от подводница, която по това време се е намирала в Босфора.

Български капитан гние от 2 години в панамски затвор

2_300_08

Вече две години българският капитан Светлозар Собаджиев е в панамския затвор „Ла Хоя" по обвинение за трафик на наркотици. До момента адвокатската му защита от кантора в Ню Йорк струва $90,000. Семейството и приятелите му с огромен труд успяха да съберат тези средства, а тепърва ще са нужни още пари, защото делото срещу него едва сега започва. То е насрочено за 28 май. Все още не достигат $40,000, за да бъде осигурена адекватна правна защита на българина, съобщиха неговите роднини в писмо до BG VOICE. "Ние нямаме достатъчно време да съберем тази сума само в България. Българската държава не се е ангажирала с почти нищо за неговата защита", пише в текста им. Те се обръщат към всички български сънародници, които имат тази възможност, да помогнат. Средствата се набират по сметка в $ Societe Generale Експресбанк, BIC TTBB BG 22, IBAN: BG 51 TTBB 9400 5525 7756 73. Титуляр: Българска асоциация на морските капитани.