Ново социологическо проучване дава преднина от 2 % на обединението ГЕРБ-СДС пред формацията "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Проучването е проведено от "Медиана" в периода 19-24 февруари и в него участие са взели 973 човека.  То е реализирано със собствени средства на агенцията.

Ако изборите са днес, най-много избиратели - 24.6% биха гласували за ГЕРБ, която води с около 2% пред коалицията "Продължаваме Промяната – Демократична България“ - 22.7%, показват данните от проучването.

"Възраждане“ се явява като трета политическа сила с 12.5% към момента на изследването. ДПС остават на четвърто място с 11.3%, като тук традиционно влияние ще окаже гласуването в чужбина, според "Медиана“.

Засега БСП са петият сигурен участник в следващото Народно събрание с 8.9%.

Към момента още три партии имат сериозни шансове да преминат 4%-ната бариера и да влязат в Парламента – "Български възход“ (4.5%), новата лява формация "Левицата“ (3.5 %) и "Има такъв народ“ (3.1%).

От "Медиана“ изследват и нагласите на обществото за приемането на еврото. 59% от участвалите в проучването смятат, че "не е добре“ да заменим лева с евро от 2024 г., 17% смятат обратното ("добре е“) и 24% не могат да преценят.