Светулките са любимите насе­коми на малчуганите и все­ки от нас има сантиментални спомени, свързани с техния лов и други детски игри, които включват участието им. Поради замърсява­нето в големите градове светулки­те вече не живеят редом с децата и хората, а популациите им са кон­центрирани предимно в планините и отцепените от реалността села.

Китай обаче за пореден път по­казва, че невъзможното             е възможно, като създаде огромен парк, в който живеят повече от 10 хиляди от свете­щите насекоми. Градината е популярна като Парка на светулките и се намира в бли­зост до град Ухан, провинция Хубей. Домът на светулките е разпо­ложен в огромна градина с божури, в центъра на която пък се открива гледка към прекрасно кристално чисто езеро.

Първият в света тематичен парк със светулки вече няколко месеца посреща своите посетители, които имат възможността да се любуват на нощни разходки по алеите му, радвайки се на картини, прилича­щи на илюстрации от детска книж­ка с приказки. Градината има своя схема и е тематично разделена на няколко обособени зони.

Първата се нарича Летяща зона, в която светулките се издигат високо измежду клоните на дърветата и об­разуват невероятни форми в нощното небе. Втората е именувана Зона за наблюдение, където насекомите могат да бъдат съзерцавани не само в полет, но и в покой. Контактната зона пък осигурява на посетители­те най-близък досег до светулките, а тези, които искат да ги изследват или наблюдават с научни цели, могат да се насочат към Зоната за популярна наука.

Най-малката, но пък най-любопитна част от парка е Зоната за раз­множаване, където отблизо може да се види как се развъждат светещи­те видове. За жалост паркът има и своите недостатъци, най-големият сред които е работното му време. Той ще бъде отворен за посетители от началото на май до първите дни на октомври, като през зимните месеци ще затваря врати заради ниските температури. Достъпът до него е абсолютно свободен и не се заплаща вход. Билети се купуват единствено за част от мероприятията, които се провеждат на неговата територия. През деня алеите му привличат хора, които спортуват, и такива, които просто искат да се разхождат
на чист въздух. Пълната му красота се разкрива вечер, когато вместо от лампи паркът е осветяван от хилядите светулки.