сн. amazonaws.com

Доц. Жана Казанджиева

Старите лаптопи и джиесеми, модерните ши и геллакове за нокти, съвременните бои, съвременните мазилки са силно алергизиращи за кожата. Никелово-кобалтовата алергия, следвана от чувствителността към колофона, в последно време бележи драстичен ръст. 39% от преносимите компютри, които са били по-дълго ползвани, са положителни за никел. Авангардните ши и геллакове, които са последен крясък на модата в маникюра, съдържат метакрилати, от своя страна явяващи се също силни алергени. Това важи и за маслото от ший, което масово навлезе през последните години в технологията за производство на кремове, лосиони и други козметични продукти.

Новите алергени се излъчват и от прясно боядисани стени и предизвикват реакцията на организма при вдишване. В същата група са и дезодорантите, омекотителите, лепилата, мастилата за принтери.

Промените в околната среда, компютърните технологии, новите лекарства, диетите доведоха и до появата на нови кожни болести. Една от тях е уртикалиалният дерматит - класическа уртикария, комбинирана с екземни лезии. Специфичното при нея е, че уртиките са симетрично разположени. Засяга възрастни и причинява силен сърбеж.

Причината не е категорично изяснена, смята се, че са лекарства. Засяга предимно възрасти над 60 г., основно жени. 18% от засегнатите имат автоимунно заболяване.

Наблюдава се и още една нова кожна диагноза - Синдром на активизиране на мастоцитите, при който уртикарията е комбинирана и с главоболие. Склонният към алергия организъм произвежда имуноглобулин Е антитела, които обхващат носа, червата и бронхите. Всеки мастоцит съдържа близо 1,000 малки гранулки, които са заредени с ензими и медиатори, най-мощният от които е хистамин. В мастоцитите медиаторите са в готовност да „избухват". Когато външен антиген влезе в тялото и се срещне по повърхността на мастоцита с антитяло имуноглобулин Е, клетката ,,експлодира" и изхвърля възпалителните медиатори в околните тъкани, които се възпаляват и отичат. Когато този процес протича в носа, започва силно кихане, а когато е в кожата - получава се сърбеж.