Apple представи новото поколение на смартфона си. Моделите iPhone 6s и iPhone 6s Plus следват традицията на компанията „s" версиите да са еволюционни, но този път да предлагат повече от нов процесор. С изключение на вградената камера, която е 12 МР и за пръв път се променя от 2011 г. насам. Чисто визуално новите два смартфона не се различават от предшествениците си. Дисплеите са същите, но покрити с ново по-здраво стъкло. Върху него има и чувствително на натиск покритие, което позволява въвеждането на новата технология 3D Touch, която според Apple е допълнението на мултитъч технологиите. Чрез нея може да се активират допълнителни функции, например чрез натиск върху линк в съобщение, може да се показва преглед на съдържанието на линка, без да се отваря отделно приложения.
Сред новостите е и камерата. Тя е с 12 МР с възможност за запис на 4К видео. Светкавицата е същата. Компанията въвежда и новата функция Live Photos. При докосване на снимката може елементи от нея да се движат, например водата. Такава функция има в телефони на Samsung от доста време и обединява няколко снимки в една. Снимката може да се слага и за фон на телефона. Подобни "живи" тапети има в Android от доста време. Камерата на предния панел е с 5 MP, също обновена. Големият дисплей ще може да се използва като светкавица за селфита. Apple го нарича "ретина светкавица". Тя се управлява от отделен чип в телефона, който е само за това, за да гарантира добри снимки.
Apple пуска и приложението Move to iOS, което улеснява потребителите на Android, които преминават на iPhone. Това приложение е отговор на еквивалентното приложение в Android и Windows.
Новите iPhone имат и второ поколение на сензорите за пръстови отпечатъци. То е два пъти по-бързо от досегашното и по-прецизно, казва Apple. Компанията не коментира живота на батерията. Вероятно той ще е сходен с iPhone 6. Цените също се запазват същите като за iPhone 6 през миналата година, а вече старият модел ще поевтинее. Apple ще продължи да предлага и iPhone 5s като базов модел. Apple ще предлага програма за ежегоден ъпдгрейд до новия модел срещу 32 долара на месец с оператор по избор. Това ще е възможно само в САЩ за начало. Постепенно и за други държави. Продажбите на iPhone 6s ще започнат на 25 септември. До края на годината ще е наличен в над 100 държави.