Агенцията за контрол и превенция на заболяванията (CDC) публикува нови подробни указания, които хората да спазват, в които има и прецизни обяснения какво трябва да правят работодателите, за да осигурят безопасна среда за всички. Агенцията бе подложена на критики, че съветите на експертите й са много общи и с това не помагат кой знае колко, но сегашните предписания са доста подробни.

В ежедневието
Указанията на CDC за спазване на социална дистанция от 2 метра (6 фута) остават, както и указанията за носене на немедицински маски. Също така, трябва да продължавате с честото миене на ръцете с вода и сапун, като търкате ръцете в продължение на поне 20 секунди. Най-безопасни събирания с хора са тези, които са онлайн според класификацията на агенцията. Всякакви други контакти извън семейството носят риск и колкото по-голяма е тълпата и по-малко хора носят маски и спазват социална дистанция, толкова рискът е по-голям. В най-общия случай, ако човек е имал симптоми или е с потвърден тест за коронавирус, той има право да общува с други хора, ако едновременно са изпълнени три условия:
  • нямат температура в продължение на 3 дни
  • другите симптоми се подобрят
  • изминали са 10 дни от появата на първите симптоми
В зависимост от съветите на личния лекар и наличието на тестове, може да ви насочат за нов тест, за да видите дали все още имате COVID-19. Ако ще бъдете тествани, можете да се събирате с приятели или колеги, ако нямате температура, симптомите са се подобрили и сте имали два отрицателни резултата от теста подред, поне 24 часа един от друг.
За работодателите
Освен обучение на персонала как да се предпази и как да докладва на мениджърите, ако някой има симптоми на коронавирус, CDC препоръчва бизнесите да изготвят наредби, с които да позволят на работниците да остават вкъщи, без да се страхуват, че ще загубят работата си или че ще бъдат обект на наказания. В офиса всички трябва да носят маски или кърпи са покриване на лицето. Когато някой киха или кашля, трябва да го прави в свивката на лакътя или да използва хартиена кърпичка, която да изхвърли веднага, след което трябва да си измие ръцете. Препоръката да се избягват ръкостискания, прегръдки и жестове от типа „Дай пет“ остава. На тяхно място могат да се използват кимане с глава и поклони, ако е удачно. Работодателите трябва да поставят табели из помещенията, с които да припомнят на служителите да се въздържат от физически контакт с останалите. Трябва да има и табели за изискването за маски. Работодателите са длъжни да осигурят препарати за почистване като сапун, дезинфектант, хартиени кърпи. Във всички помещения трябва да има повишено почистване и дезинфекция. Твърдите повърхности, които са често докосвани, трябва да се чистят поне всеки ден, а най-добре между всяка употреба. Предметите, които се ползват от повече от един човек, също трябва да се дезинфектират след всяка употреба. Такива са например устройствата за плащане с кредитни карти, касовите апарати, масите, плотовете. Желателно е да се спрат чешмите за пиене на вода Ако има
работници, които ползват обществен транспорт
по правило те трябва да стоят колкото може по-далеч от останалите. От CDC препоръчват тези хора да мият ръцете си, преди да се качат в автобуса или метрото, и веднага щом пристигнат на работа. В транспортното средство те не трябва да пипат лицето си и особено очите или устата, да сядат на разстояние от другите пътници през ред и по възможност да се качват от задната врата. За персонала трябва да се гарантира наличието на достатъчна вентилация при използването на дезинфектанти, за да не се допусне да вдишат токсични пари. Боклукът трябва да се изхвърля винаги с ръкавици за еднократна употреба, които след това трябва да се изхвърлят и в никакъв случай да не се използват повторно. В тоалетните не трябва да се струпват хора, а пред тях е желателно да има обозначения кой къде да застава, за да е на 2 метра от другите чакащи, като опашката, разбира се, не трябва да е дълга. За по-голяма безопасност работодателите могат да разделят служителите на смени и/или да ги разпределят да влизат и излизат от различни входове. Могат да се поставят пластмасови прегради там, където работните места не могат да бъдат раздалечени на 2 метра едно от друго или е трудно да се пази дистанция с клиентите (на касата в магазина). Прегради могат да се поставят и между мивките в тоалетната. Относно храната, помещенията за храна могат да бъдат отворени, но да има график кой кога да ги ползва. И най-важното, всеки бизнес трябва да има план в случай че някой се разболее от коронавирус.