Американската имиграционна служба USCIS обяви нови такси на услугите си от 1 април т.г. Някои от тях ще са драстично по-високи, но някои всъщност поевтиняват, особено за тези петиции, които могат да се подадат онлайн. Това е първата сериозна промяна в таксите от 2016 г. USCIS е уникална сред федералните агенции на САЩ – тя се издържа изцяло от таксите, които събира, и не получава дотации от бюджета.

„Някои такси всъщност ще поевтинеят, ако се пускат онлайн – например най-масовата петиция за придобиване на американско гражданство N-400 сега е 725 долара. От 1 април, ако се пусне онлайн, ще бъде 710 долара, а на хартия – 760, т.е. виждаме поевтиняване тук, когато са подава онлайн. Но не всички петиции могат да се подадат онлайн“, коментира имиграционният адвокат Кристина Крилчев. Една от положителните промени в новите такси е, че те включват в себе си цената за снемане на биометрични данни, която сега се заплаща отделно и е обикновено 85 долара.

„Друго съвсем ново е, че за хора с по-ниски доходи се дава възможност да използват много по-ниска такса – наполовина, т.е. 380 долара“, обяснява адвокат Крилчев. Доходът се доказва със съответните документи и се пуска още един формуляр. Изчислява се по формула, която е 400% от прага на бедността в САЩ. „Но се гледа семейния доход, не само дохода на човека, който подава. Аз мисля, че много хора биха могли да попаднат в тази“, коментира Крилчев.

Намалява цената и за онлайн подаване за подновяване на зелена карта или в случай, че е загубена – I-90.

При семейните петиции има скок при формуляр I-130 (Петиция за роднина), който обикновено се използва за събиране на семейството, включително брачни зелени карти. Таксата скача с 26% до $675 за подаване на хартиен носител и $625 за тези, които подават онлайн. Формуляр I-129F (Петиция за годеници) ще се увеличи от $535 на $675 (26%).

Нови по-високи имиграционни такси от 1 април

Но най-голям е скокът при формуляр I-485 (Заявление за регистриране на постоянно пребиваване или коригиране на статус), използван от тези, които търсят зелена карта. Той скача с 18% (от $1,225 на $1,440). Но имиграционните власти въвеждат две нови, допълнителни такси – за временно разрешително за работа – $260 и разрешително за пътуване – $630. Досега те бяха включени в заявлението за I-485. Така де факто пълният комплект скача от 1,225 на 3,005 долара. Може да спестите 50 долара, ако подадете документите онлайн. „Затова тук трябва да се планира добре и да се проучи и да има разговор с адвокат или специалист по темата, за да се прецени дали въобще тези бенефити са абсолютно належащи, защото ако не са, това ще ни спестява близо 1,000 долара. И мога да дам пример: ако трябва за възрастен родител, който изобщо няма намерение да работи в Америка, то тогава не е нужно да се пуска за разрешително за работа. Или ако някой е извън статут и подава за зелена карта, няма нужда от разрешително за пътуване, защото на връщане най-вероятно ще попадне в процедура по депортация“, обяснява адвокат Крилчев.

Големите увеличения и промени са при таксите за работни визи. Там се въвеждат и някои допълнителни, шокиращо скъпи такси.

Нови по-високи имиграционни такси от 1 април

Работодателите ще плащат 70% повече за петиции H-1B, 201% повече за петиции L-1 и 129% повече за лица с петиции O-1 (актьори, певци, спортисти). „Сега обаче се дава възможност на по-малките фирми, до 25 работници, и нонпрофит организациите да плащат по-малко, почти наполовина“, обяснява адвокат Крилчев.

Един от по-противоречивите аспекти на новото правило изисква такса от $600 за програма за бежанците, която да бъде начислена на фирмите, които подават петиции I-129 и I-140 за чуждестранни работници, които са често срещани форми, използвани от работодателите при подаване на петиции за неемигрантски и имигрантски визи, основани на работа. Тази такса е наполовина за малките фирми.

За фирмите, които имат над 50 служители и повече от половината са с H или L визи се въвежда нова, допълнителна такса от 4,000 долара такса за предотвратяване на имиграционните измами.

С 300 долара вече е увеличена и таксата за бързо разглеждане от 14 работни дни – от края на февруари тя е $2,805.

Дело, заведено в окръжния съд в окръг Колорадо, може да забави влизането в сила на новите такси. Ищците по делото, ITServe Alliance (група, която представлява технологични компании), American Immigrant Investor Alliance и канадски инвеститор, поискаха временна забрана за спиране на планираните увеличения на таксите, докато няма изход от делото. Засега обаче няма решение по него.

Видео с интервюто с адвокат Кристина Крилчев

Видео с интервюто с адвокат Кристина Крилчев може да гледате на нашия сайт www.BGVOICE.com или във Facebook страницата ни