За трети път в рамките на няколко бе открита стрелба по еврейско училище в Монреал, на фона на повишеното напрежение около конфликта между Израел и ислямистите в ивицата Газа.

Пострадала е само фасадата на учебното заведение. На мястото са били открити следи от куршуми и гилзи, след като жители в района чули стрелба рано сутринта, съобщи телевизия "Си Би Си Нюз".

 В четвъртък други две еврейски училища в Монреал съобщиха за дупка от куршум във входните им врати, предадоха местни медии. Засега не е ясно дали случаите в еврейските училища са свързани.

Но в сряда жестока караница в частния университет Конкордия в Едмънтън между хора, спорещи за конфликта в Газа, доведе до наранявания и арест, съобщи "Си Би Си Нюз".

Майер Фейг, член на Съвета на хасидските евреи в Квебек,  каза, че стрелбата по училища цели да сплаши еврейското население в града.

В Торонто полицията съобщи, че в трите седмици след първоначалната атака на „Хамас“ на 7 октомври престъпленията от омраза срещу евреи и мюсюлмани са били повече от два пъти повече отколкото за цялата 2022 година.

Израел съобщи, че в нападението на палестинската въоръжена групировка „Хамас“ са били убити около 1400 души, а повече от 240 са взети за заложници. Последвалата израелска бомбардировка срещу управляваната от „Хамас“ ивица Газа е отнела живота на повече от 10 000 палестинци, казват местните здравни власти.