След тежката зимна буря от миналия уикенд, която покри по-голямата част от страната и до доведе до смъртта на най-малко 7 души, Средните щати са заплашени от нова порция сняг и студ. Метеорозолите предвиждат втора система от зимни бури, която да донесе лед в събота вечерта. Възможно е в някои райони в Средните щати да бъдат застигнати от 3 последнователни снеговалежа. Метеоролозите предупреждават всички шофьори на пътя да бъдат особено внимателни около района на Plains и Great Lakes. Най-опасно време обаче се очаква в петък през нощта и през уикенда, когато системата от зимни бури може да акумулира големи количества сняг. Някои метеоролози казват, че може да се стигне до 15 см снежна покривка. Според National Weather Service в северозападните части на Индиана се очаква да паднат около 12 см сняг. Ако бурята се премести на юг, количеството сняг ще е по-малко в района на Чикаго и по-голямо в южните части на Илинойс и Индиана. Едно е ясно темепрарутите ще се задържат минусови.

Втората от зимните системи с бури ще донесе нов хаод по летищата
В сряда вечерта и четвъртък през деня две зимни бури ще застигнат Небраска и Канзас с малки количества сняг, както и северните части на Охайо и южните части на Мичиган. Микс от сняг и лед ще направи по-голямата част от коридора по междущатския път I-70 кошмарен от Канзас до Охайо в четвъртък. Ще падне достатъчно сняг, че да направи пътищата много опасни за движение. Специалисти съветват да се подготвите с лопати за ринене.
Заради бруталния студ, който ще последва след бурята в някои райони се очаква и прекъсване на електричеството.
Освен без ток, някой домакинства може да останат и без вода заради замръзване на водопроводи, особено онези чийто водопроводи не са добре изолирани. В Тенеси, Кентъки и Западна Вирджиния пък се очакват валежи в събота. Най-студените температури ще са в Илинойс и централните щати.