Доналд Тръмп не притежава имунитет срещу наказателно преследване по делото му във Вашингтон за намеса в изборите, постанови федерален съдия в петък, отхвърляйки опита на републиканеца да провали делото, обвиняващо го в заговор за отмяна на резултата от президентските избори през 2020 г.

Федералният съдия, председателстващ делото за подривна дейност на бившия президент Доналд Тръмп през 2020 г. във Вашингтон, окръг Колумбия, отказа да отхвърли обвиненията срещу него, заявявайки, че той не се ползва с абсолютен имунитет за това, което е казал и направил след изборите.

"Съдът не може да заключи, че нашата конституция покрива бившите президенти с абсолютен имунитет за всякакви федерални престъпления, които са извършили, докато са били на поста", пише окръжен съдия Таня Чуткан, цитирана от Си Ен Ен.

Това е въпрос, който вероятно трябва да бъде решен от апелативни съдилища над нейното ниво, преди наказателния процес срещу Тръмп, насрочен за март.

Становището идва късно вечерта в петък, след като апелативен съд постанови, че Тръмп може да бъде съден в гражданско производство, свързано с бунта от 6 януари. То е нов силен удар по важния въпрос за президентската протекция, която Тръмп се надяваше да използва, като се опитва да предотврати наказателни дела.

"Каквито и имунитети да има един действащ президент, Съединените щати имат само един главен ръководител на изпълнителната власт в даден момент и тази позиция не дава доживотен пропуск "излизане от затвора". Бившите президенти нямат специални условия за тяхната федерална наказателна отговорност. Обвиняемият може да бъде обект на федерално разследване, повдигане на обвинение, наказателно преследване, осъждане и наказание за всякакви престъпни деяния, извършени по време на службата", пише Чуткан.

Трудностите, които биха възникнали при наказателното преследване на действащ президент са много различни срещу бивш президент, каза още съдията, и "много по-малко натрапчиви за функциите на изпълнителната власт" – констатация, която е особено проблематична за Тръмп.

Решението на Чуткан означава, че освен ако не се намеси апелативен съд, тя не вижда проблем Тръмп да бъде съден през следващата година.