През всеки няколко месеца се появяват слухове, че Nokia планира завръщане при мобилните телефони. Компанията обикновено просто отричаше или казваше, че няма интерес. Този път обаче тя за пръв път навлезе в малко повече подробности. Нейният говорител Робърт Морлино обяви, че Nokia ще търси „правилния партньор, който да поеме по-голямата тежест. Това може да стане най-рано в края на 2016 г."
„Може със сигурност да се каже, че Nokia няма да се завърне (поне при телефоните) преди тази дата", допълва Морлино. Причината е част от сделката между Nokia и Microsoft, когато през миналата година софтуерният гигант придоби мобилния бизнес на финландската компания. Nokia, която съществува днес, е фокусирана върху свързания свят, мобилна инфраструктура, локални и навигационни услуги, разработка на технологии и лицензирането им, допълва Морлино. Компанията не планира да се завръща към производството, а смята, че ще е по-добре да продължи да разработва технологии и устройства и да ги отдава чрез лиценз.
Партньорът на Nokia пък ще е отговорен за производството, дистрибуцията, маркетинга и поддръжката на устройствата. В замяна ще може да използва както технологиите, така и бранда на компанията. Морлино допълва, че Nokia иска да намери партньор от световна класа и ако не успее, просто няма да има присъствие в сегмента на мобилните телефони.