Шведският крал Карл Густав, кралица Силвия, принц Даниел и принц Карл Филип на церемонията в Стокхолм

На официални церемонии в Стокхолм и Осло бяха връчени Нобеловите награди за 2013 година. В шведската столица крал Карл Густав връчи пет от наградите. А на церемонията в Осло генералният директор на Организацията за забрана на химическите оръжия получи наградата за мир. Традиционно на годишнината от смъртта на Алфред Нобел наградите на негово име бяха раздадени на две церемонии. В Осло беше връчена Нобеловата награда за мир. От името на Организацията за забрана на химическите оръжия приза прие генералният директор на организацията Ахмет Юзюмджу. ,,Силите ни бяха съсредоточени в унищожаването на химическите оръжия в Сирия. Бяхме изправени пред огромно предизвикателство и единствената утеха е, че след атаката международната общност поднови усилията си за отстраняването им", заяви Ахмет Юзюмджу.

Нобелова награда за физиология или медицина получиха двама американци и един германец за механизмите в регулацията на междуклетъчното взаимодействие. За откриването на Хигс бозона британецът Питър Хигс и белгиецът Франсоа Енглерт си поделиха Нобеловата награда за постижения в областта на физиката. Трима учени си поделиха Нобеловата награда за химия за развитие на мултимащабни модели на сложни химически системи.

За принос в развитието на съвременния разказ канадска писателка беше отличена с наградата за литература.

Трима американци се сдобиха с приза за икономика за работата им в областта на финансовите пазари.

Разбира се, не мина и без скандали. Носителят на тазгодишната Нобелова награда за физиология и медицина Ранди Шекман обяви, че неговата лаборатория ще бойкотира водещите научни журнали. Биологът смята, че изданията пречат на научния процес. Той назова списанията ,,Нейбър" и ,,Сайънс" и каза, че натискът от това проучванията им да бъдат публикувани в ,,луксозните списания" кара учените да прибързват и да си спестяват работа. Освен това специалистите се насочват към модерни в момента научни сфери само и само да бъдат публикувани, вместо да се съсредоточат върху по-важна и сериозна работа, коментира американският учен. Проблемът се задълбочава и от редакторите на изданията, които не са активни учени, а професионалисти, търсещи проучвания, които имат по-голяма вероятност да привлекат внимание, допълва Шекман.

Ученият разкрива още, че Китайската академия на науките плаща по 30 хил. долара на авторите на проучвания, които са публикувани във въпросните списания. Шекман окачествява това като ,,подкупи" и твърди, че някои учени изкарват половината от приходите си по този начин.