Американците мигрират към южните щати с рекордни темпове. Това съобщава „Асошиейтед прес“, като предполага, че центърът на населението в САЩ „е на път през това десетилетие да завие на юг за първи път в историята“. 

Според данни от Пощенската служба на Съединените щати, заявките за промяна на постоянен адрес са скочили с 3.3% до над 10.2 милиона между 2019 г. и 2020 г. През 2021 г. са отбелязани подобни резултати само с лек спад в обема спрямо 2020 г. 

Докато североизточните и среднозападните региони на страната се обезлюдяват, към шест от 10-те най-бързо развиващи се щата, включително Тексас, Флорида, Северна Каролина и Джорджия, вътрешната миграция е изключително засилена. Ако тенденцията продължи, центърът на населението – сега разположен в Мисури Озаркс – ще се насочи право на юг вместо на запад за първи път в американската история.

Защо хората се насочват на юг? 

Според данни от годишното национално проучване на United Van Lines за 2021 г. най-често срещаната причина за вътрешната миграция през предходните години е била свързана с работата. Въпреки че все още е на върха на списъка, преместването по работа е намаляло с близо 19% от 2019 г. до 2021 г., докато събиране със семейството отбеляза значително увеличение и сега се нарежда само на 0.7% след преместването, свързано с работа. 

Още през 2016 г. обаче информационната служба на Pew's Stateline посочи, че „миграцията от снежен пояс към слънчев пояс“ се е засилила отново след затишието по време на Голямата рецесия и последиците от нея. Пандемията от COVID-19 допълнително ускори тенденцията. „Виждаме, че това се случва не само поради желанието на американците да напуснат райони с висока плътност поради риск от инфекция, но и поради трансформацията на начина, по който можем да работим, с повече гъвкавост за работа от разстояние“, обясни Майкъл А. Стол от UCLA.

Климатът също може да бъде движещ фактор: Forbes съобщава за данни на пощенските служби, които предполагат, че много американци „напускат големите градове и мразовити щати към по-малко натоварени райони с по-топъл климат“. 

Източник ЕРА/БГНЕС

Други фактори включват достъпност на жилищата, по-ниски данъци и пенсиониране на бейби бумърите. 

Икономиката също има значение

Fortune съобщи през август, че Флорида привлича богати американци четири пъти повече от всеки друг щат. 

Наблюдава се и завръщане на чернокожи граждани от градове като Ню Йорк, Лос Анджелис и Чикаго към южните щати. Първоначалната Голяма миграция е движението на чернокожи хора, бягащи от Юга към северните градове от първото десетилетие на 20 в. до 70-те години. 

„Процентът на чернокожите американци, които живеят на юг, се увеличава от 1990 г. насам“, съобщава Washington Post и уточнява, че чернокожото население на Атланта се е удвоило между 1990 и 2020 г.  

В разрез с тенденцията Калифорния губи население

Югозападният щат Калифорния оглавява списъка на обезлюдяващите се региони в САЩ, в който попадат и други западни щати – Аляска, Хавай, Ню Мексико, Орегон и Вашингтон. Голям брой калифорнийци заминават за места като Тексас, Флорида и Вирджиния. Високата цена на жилищата в Голдън Стейт, изглежда, е основната причина, обясняват експертите. 

Източник Pixabay

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, претендент за президентската номинация на Републиканската партия през 2024 г., превърна нападките срещу Калифорния в редовна част от своите изявления. „Роден съм и съм израснал в този щат и до последните няколко години рядко виждах калифорнийски регистрационен номер в щата Флорида“, каза ДеСантис през юли. „Сега виждаме много от тях. Мога да ви кажа, че ако отидете в Калифорния, няма да видите много регистрационни номера на Флорида.“ 

Губернаторът на Тексас Грег Абът, друг републиканец, също често говори за притока на калифорнийци в неговия щат. Но губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм, демократ, за когото също се твърди, че се обмисля кандидатура за Белия дом, също направи някои опити – като покани жители на Флорида, които не харесват консервативната програма на ДеСантис, да се „присъединят към нас в Калифорния“.