Няколко африкански райски острова попадат в полезрението на запалените пътешественици по света от известно време. 

Докато Мавриций и Сейшелските острови са най-популярните места за меден месец, а Канарските острови и тунизийският остров Джерба се нареждат като две от най-популярните ваканционни дестинации в цяла Африка, то за тези, които искат да избегнат тълпите и да открият някое ново място, горещият континент също може да предложи почти неизвестни острови със страхотни плажове, уникална дива природа и невероятни приключения на открито както по суша, така и по море.

Nosy Be (Мадагаскар)

Nosy Be означава Голям остров на мадагаскарски език, въпреки че е доста по-малък в сравнение със съседен Мадагаскар. Но райският остров наистина изпъква, когато става дума за природа. 

Резерватът „Локобе“ в южната част на острова съхранява древна тропическа гора и различни животински видове, които го наричат свой дом – от хамелеона пантера с тюркоазен цвят и мадагаскарската сова до няколко вида лемури, включително застрашените черен лемур и малки миши лемури. Най-добрият начин да разгледате парка е чрез кану с местен водач. 

Морският парк Nosy Tanikely предлага топли тропически води и 20 места за гмуркане, както и шанс да плувате с китовите акули, които мигрират в района през октомври и ноември. 

Почти всички хотели на Nosy Be са разположени по протежение на бели пясъчни ивици на западния бряг.

Базаруто (Мозамбик)

Най-големият остров в едноименния тропически архипелаг от пет острова по крайбрежието на Индийския океан на Мозамбик Ilha do Bazaruto е известен с извисяващите се пясъчни дюни, диви плажове и луксозни курорти. 

Shellfish Bay от наветрената страна на острова приютява един от най-зрелищните плажове в Източна Африка, полумесец от бял пясък, ограден от 100-метрови дюни. 

Националният парк „Базаруто Архипелаг“ е дом на голямо разнообразие от местни диви животни, от крокодили и блатните птици, които често обикалят сладководните лагуни от подветрената страна на крайбрежните дюни, до пет вида морски костенурки, най-голямата популация на дюгони и редки морски видове като риба китара и носорог. 

„Базаруто Айлънд Ризорт“, най-популярното място на острова, може да организира гмуркане, плаване с традиционни лодки дау, сафари с диви животни, сандбординг по дюните и други дейности на открито.

Ламу (Кения)

Суахили културата оцелява и процъфтява на този остров край североизточното крайбрежие на Кения. Крайбрежният Ламу Таун, претъпкан с триъгълни платна, резонира със звука на занаятчии, които строят нови дървени лодки, и призива на мюезина от древни джамии. 

Малък, но интересен музей и древна крепост са основните атракции на града, но посетителите могат да организират и половинчасово пътуване с лодка, за да разгледат руините на Takwa от 15. век на близкия остров Manda. 

Най-добрите плажове на Ламу са от наветрената страна на острова, на около 30-40 минути пеша през село Шела.

Черният лемур е един от защитените видове на остров Nosy Be

Сейшелският остров, където пътуващите остават с месеци – Фого (Кабо Верде)

Плажове с черен пясък, усукани пейзажи от лава и известен активен вулкан отличават този остров от съседните му край бреговете на Западна Африка. 
Издигайки се на повече от 2,800 метра над брега, вулканът Pico do Fogo е изкачен за първи път през 15. век, когато португалските изследователи стават първите хора, стъпили на острова. Препоръчва се местен водач за прехода от 7.8 км до върха. 

Номиниран за статут на Световното културно наследство на ЮНЕСКО, Сао Филипе със своите калдъръмени улици, ярко боядисани собрадо домове е един от най-старите и най-добре запазени португалски колониални градове в Кабо Верде.  

Реюнион (френска отвъдморска територия)

Френско владение от 1638 г., Реюнион се намира в южната част на Индийския океан на около 680 км източно от Мадагаскар и недалеч от Мавриций. С кокосови палми, полета със захарна тръстика и креолски диалект, островът прилича повече на

Френските Кариби, отколкото на Африка.

Островът е заобиколен от повече от 30 км плажове, вариращи от популярни градски ивици като белия пясъчен Plage de L’Hermitage до по-изолирания с черен пясък Plage de l’Etang Sale. Вулканичните планини могат да бъдат изследвани по многобройни туристически пътеки, докато долу на брега Сен Дени и други градове предлагат отлична френска кухня, креолска музика на живо и стилни хотели на брега на океана като Blue Margouillat. 

Ламу Таун

Елефантин (Египет)

Издигащ се в средата на река Нил в Асуан, този продълговат остров е получил името си от това, че е оформен като бивник на слон. Въпреки появата на модерни хотели и ресторанти през последните десетилетия, голяма част от Елефантин все още изглежда и се усеща като в селски Египет. 

Руини на храмове, датиращи от около 3200 г. пр.н.е. и древен каменен нилометър за измерване нивото на водата на реката отразяват значението на острова по време на фараоните. 

Разположен в дом в традиционен нубийски стил, музеят Animalia предлага прозрения за човешката и естествената история на Елефантин. И все пак най-страхотното нещо на острова е да се излежавате в крайбрежно кафене, на балкона на къща за гости или в стаята си в курорта Mövenpick Aswan на острова, да гледате дървени ветроходни фелуки, които плават нагоре и надолу по Нил на фона на екзотичния силует на Асуан от другата страна на реката.

Впечатляващите 100-метрови дюни на остров Базаруто

Острови Бисагуш (Гвинея-Бисау)

Незабелязваният архипелаг Бисагуш (Бижагош) е възхваляван във Vogue и фигурира в маршрута на няколко малки круизни компании, които обикалят крайбрежието на Западна Африка, но въпреки това групата от 88 острова все още до голяма степен остава неоткрита от масите, пътуващи по света.

Девствени мангрови гори, кални равнини, пасища на савана, тропическа гора и изненадващо разнообразен животински свят (включително редки океански хипопотами) спечелиха статут на архипелага като биосферен резерват на ЮНЕСКО през 1995 г. 

Бисагуш трябва да бъде и в списъка на всеки сериозен любител на птици. 

Пемба (Танзания)  

Не излъчва екзотиката на близкия Занзибар, но големият танзанийски остров засенчва своя съсед, когато става дума за девствени плажове, сенчести палми и гмуркане „извън този свят“. Над 30-те места за гмуркане на Пемба се славят със своите коралови градини с изобилие от макро същества, отвесни подводни стени, които се спускат надълбоко и води, пълни с големи риби и мигриращи гърбати китове през юли и август.