„Ню Йорк таймс"

Най-вероятно включвате телефона си да се зарежда всяка вечер, преди да си легнете, и вярвате, че това е най-добрият начин - за да започне денят ви с напълно заредено устройство.

Дали наистина това е добра идея? Зависи.

Много хора не планират да запазят телефона си за повече от две години. Затова и няма да забележат, ако батерията на устройството им започне да се поврежда, защото вече ще се оглеждат за нов телефон. Ако и вие сте от тези хора, чувствайте се свободни да зареждате телефона си всяка вечер и колкото често през деня пожелаете.

Това обаче може да принесе в жертва литиевойонната батерия на телефона ви. Причината не е, че  устройството може да бъде „презаредено", казва Едо Кампос, говорител на „Енкър" - компания за производство на зарядни за телефони. „Смартфоните наистина са умни - знаят кога да спрат да се зареждат", казва той.

Телефоните с Android и iPhone са оборудвани с чипове, които да ги предпазят от абсорбиране на повече енергия от необходимото, след като вече са заредени. В този смисъл на теория всякаква щета от зареждане на телефона през нощта с официалното зарядно, което върви към него, би трябвало да е пренебрежимо малка. Проблемът е, че самият акт на зареждане вече уврежда батерията на телефона ви.

Ето защо.

Повечето устройства използват технология, която позволява батериите им да получават повече ток по-бързо. Телефоните са снабдени и с технология, която им позволява да се адаптират към количеството енергия, което зарядното е способно да достави.

Това позволява на тока да влиза в батерията при определена модулация, увеличавайки скоростта, с която литиевите йони в батерията пътуват от единия до другия й край, заради което батерията се зарежда по-бързо. Това обаче води и до по-бърза корозия.

Дали има как да се предотврати това? Специалисти препоръчват да зареждате устройството си с по-малко мощно зарядно от оригиналното, но с предупреждението, че няма гаранции дали това ще помогне. На теория, ако използвате зарядно за iPhone на iPad Pro, то ще зарежда много бавно и е възможно батерията да се запази за по-дълго време, защото зареждането ще се случва по-бавно.

Освен това, ако искате да запазите живота на батерията си по-дълго, трябва да внимавате телефонът ви да не прегрява, защото високите температури допълнително изтощават литиевойонните батерии.

Според сайта на Apple температури над 35 градуса могат „трайно да увредят капацитета на батерията".

За потребителите обаче това едва ли има кой знае какво значение. Според проучване на Галъп от 2015 година 44 процента от потребителите планират да сменят устройството си с по-добро в мига, в който оператора им позволи - обикновено в края на двугодишния договор - т.е. времето, в което батерията започва да дава признаци на износване.