сн. „Шопифай“

Бележката, която излиза от банкоматите след теглене на пари, може да ни разболее сериозно, откриха учените. Изследванията са установили, че хората, които докосват хартията без ръкавици, са с разширени нива на бисфенол А (БФА ) в тяхната урина, докато хората, които са използвали ръкавици при контакта, нямали наличност на бисфенол в урината. Бисфенол А е тестван много пъти и е установено, че е свързан с причиняването на определен хормонален проблем и нарушава дейността на ендокринната система.

Това вещество е намерено в твърди пластмаси и също така в термичната хартия на касовите бележки, която се използва от ПОС устройствата. Според списание „Кемикъл уоч" трябва да се забрани добавянето на бисфенол в термочувствителна хартия (касови бележки и бележки от банкомати), като ограничението да се отнася и за термочувствителна хартия, съдържаща БФА в концентрация, равна на или над 0.02% от общото тегло.

Пипането на бележка от банкомат имало още по-отрицателен ефект, ако сте ползвали слънцезащитен крем, защото бисфенолът се абсорбирал по-бързо при контакт с подобен крем, а също и лосион за тяло или сапун. Хората могат да погълнат това вредно вещество, ако случайно си избършат устата, след като са държали касова бележка, предупреждават още лекарите.

Химикалът бисфенол-А бе забранен за използване в изработката на шишета за бебета. Но продължава да се влага не само в мастилото за отпечатване на касови бележки, но и в повечето пластмасови опаковки за храна, консервите, алуминиевите съдове и детските играчки.

Ето няколко важни съвета как да се предпазите: отказвайте касовите бележки, когато това е възможно, нищо че данъчните настояват да си ги вземате винаги; не вземайте бележките от банкомата; никога не давайте на дете да си играе с тях; винаги си измивайте ръцете след пипане на подобни хартийки.