Въз основа на това, което чувате в новините за цените на жилищата, може би оставате с впечатление, че те падат. Но това е нещо, което всъщност обърква хората. Заглавията не дават пълната картина на пазара.

Ако погледнете националните данни за 2023 г., цените на жилищата всъщност показват положителен ръст за годината. Въпреки че цените варират в зависимост от пазара и въпреки че бяха регистрирани няколко месеца с леки спадове, те бяха изключение, а не тенденция.

Основната новина е, че цените се повишиха миналата година, но не слязоха обратно надолу. 

През 2023 г. беше отбелязано и

завръщане към по-нормалното поскъпване на жилищата.

За да стане ясно по-добре, ето какво обикновено се случва в пазара на жилищните имоти.

На имотния пазар има предвидими приливи и отливи, които се случват всяка година. Нарича се сезонност. Пролетта е пиковият сезон за покупки на жилища, когато пазарът е най-активен. Тази активност обикновено е все още силна през лятото, но започва да намалява към края на годината. Цените на жилищата следват тази сезонност, защото цените растат най-много, когато има голямо търсене.

Графика 1 използва данни от Case-Shiller, за да покаже как този модел се е проявил в цените на жилищата от 1973 г. до 2022 г. В продължение на близо 50 години цените на жилищата отговарят на типичната пазарна сезонност. В началото на годината цените на жилищата растат по-умерено. Това е така, защото пазарът е по-малко активен, тъй като по-малко хора търсят да закупят през януари и февруари. След това, когато пазарът преминава в пиковия сезон през пролетта, активността нараства. Това означава, че цените на жилищата също го правят. След това, с наближаването на есента и зимата, активността отново намалява и цените растат, но с по-бавни темпове.

Сега, нека наслоим данните, които са излезли за 2023 г. досега (показани в зелено) върху тази дългосрочна тенденция (все още показана в синьо) на Графика 2. 


През 2023 г. нивото на поскъпване спада повече в съответствие с дългосрочната тенденция за това, което обикновено се случва на жилищния пазар. Можете да видите това в това доколко зелените ленти съвпадат със сините ленти в по-късната част на годината.

Но заглавията наистина се фокусираха само върху двете ленти, очертани в червено. Ето контекста, който може да не сте разбрали, който наистина може да постави тези две ленти в перспектива. Дългосрочната тенденция показва, че е нормално цените на жилищата да се понижават през есента и зимата. Както споменахме и по-горе,

това е типичната сезонност.

И тъй като средната стойност за 49 години е толкова близка до нула през тези месеци (0.10%), това също означава, че не е необичайно цените на жилищата да падат толкова леко през тези периоди. Ако погледнете годината като цяло, цените на жилищата през 2023 като цяло са се повишили.

И само в случай че все още се надявате или притеснявате, че цените на жилищата ще паднат, не го правете. Очакванията за тази година са, че цените ще продължат да поскъпват, тъй като купувачите отново навлизат на пазара поради тенденцията към понижаване на лихвите по ипотечните кредити в сравнение с миналата година. Тъй като търсенето от страна на купувачите нараства и все повече хора искат да закупят, в същото време предлагането на жилища за продажба е все още ниско, така и натискът върху цените ще продължи.

В заключение, не позволявайте на заглавията за цените на жилищата да ви объркват тотално. Данните показват, че като цяло цените на жилищата са се повишили през 2023 г. Ако имате въпроси относно това, което чувате в новините, или какво се случва с цените на жилищата в нашия район, нека се свържем.

Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и непрестанно ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си. Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на имейл: [email protected]. Уебсайт за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com. Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.