Има наводнени къщи, подадени са 20 сигнала, на които е реагирано. От аварийните екипи работят по отстраняването на щетите. Няма бедстващи хора. Наводнени са дворове и мазета, една къща е с отнесена ограда от реката, заяви заместник-кметът на Вършец Петър Стефанов, който даде брифинг с подробности за ситуацията след поройните дъждове и преливането на река Ботуня.

 

Във Вършец вали от петък вечерта - особено силно, проливно.

Основните щети са по инфраструктурата - около реката, говорим за мостове, пътища. Реката е излязла от коритото си в района на парка, обясни Стефанов. Над 120 литра на квадратен метър са се излели за денонощието. Надяваме се валежите да спрат, допълни зам.-кметът. Отнесен е един пешеходен и два метални моста. Сериозно е подкопан и мостът към хижа "Бялата вода".

Нямаме предвидени средства, надяваме се и държавата да помогне, каза Стефанов, цитиран от БНТ.

От началото на валежната обстановка, която започна в четвъртък, 9 юни, до 12 часа на обяд днес, от синоптичните станции са отчетени най-много валежи във Враца – 108 л/кв.м., в Рожен – 85 л/кв.м, в София – 85 л/кв.м., Драгоман – 69 л/кв. м и в Пловдив – 65 л/кв. м. Най-много валежи са отчетени във Вършец – 113 л/кв.м, в Костенец – 80 л/кв.м и в Райково, Смолянско – 79 л/кв.м. Представители на институциите по управление и стопанисване на язовирите докладваха на среща с вицепремиера Корнелия Нинова, че упражняват постоянно наблюдение на язовирите. Те не са пълни и към настоящия момент няма опасност за населението.