„Преди  шест  години започнах да образувам камъни в бъбреците и имах възпаление на пикочния мехур. Тогава бях още в България и по предписание на лекар вземах силни  антибиотици в течение на три седмици. Получих известен ефект, но тези антибиотици  ми се отразиха зле на храносмилателната система. Поначало имам хроничен колит и моите черва са много чувствителни при употреба на силни подправки и солени храни. Лесно получавам чревно разстройство. За моите бъбреци периодично пиех хисарска минерална вода и това помогна доста. Преди две години дойдох в Чикаго със семейството си. Първата ми работа беше на обект на 85 мили от града. Тръгвахме в понеделник и се връщахме в петък вечерта. Употребявах повече месо, различни мазни сирена, салами и си позволих да употребявам силни подправки, но твърде малко плодове или салати. Като резултат хемороидите, които си имах отдавна, се обостриха и започнаха да болят и често да кървят. Това затрудни много пряката ми работа. Ходих на два докторски прегледа. Предложиха ми операция, с която да премахнат хемороидите. Нямах застраховка, за да покрия разноските. Дадоха ми някакви мазила за временно успокоение. Докторът ми каза да прекратя подправките и солените храни също. Зимата дойде скоро, работата намаля и аз се върнах в България. Там си направих операция на хемороидите. Докторите не ми дадоха указания за някаква диета или профилактика. Казаха ми, че проблемът е решен поне за 6-7 години. Аз по принцип  избягвам животински мазнини, но обичам пържено, различни сладкиши, също често пия кола. От два месеца имам пак болки, периодично парене и, изглежда, пак същия проблем. В интернет прочетох доста за хемороидите и най-честите възможни усложнения, също и дискусии на хора, които са били оперирани преди години. Тези, които не са спазвали никаква диета, съобщават, че имат същия проблем, и то в по-тежка форма. Други са  провеждали  диета с ограничаване на дразнещи подправки, минимална употреба на захари и солени храни, също са използвали различни продукти за прочистване на дебелото черво, съдържащи омега 3 мастни киселини. Тези хора съобщават, че нямат проблеми с хемороиди или чревни възпаления. При тези пациенти нямало риск да се стигне до операция. Моят въпрос е: какви са тези продукти за прочистване на дебелото черво и също кои продукти съдържат тези омега 3 мастни киселини, които са помогнали много на пациентите, правили операции за хемороиди, да не получават същия проблем?" Това е въпросът на нашия читател Захари В.

 

Темата, засегната във въпроса, е актуална и засяга стотици хиляди хора, имащи тези проблеми. По данни на клиниката за алтернативна медицина в Калифорния около 55-68 процента от оперираните от хемороиди, ако не провеждат профилактика за предпазване, до 3 години получават нови такива.

Продуктите за прочистване са  различни - например Psyllium  Husks, Fenugreek /Thyme, Aloe Vera extract, Apple Pectin, Yarrow /Dandelion и други, които не причиняват странични ефекти. Също всички, които имат чревни проблеми, трябва периодично да вземат пробиотици, като напр. Acidophilus и също Digestive enzymes complex. A съдържащите омега 3 мастни киселини са например Norvegian Cod Liver Oil, Flaxseed Oil, Omega Tru Borage Oil и други. Тези вещества регулират обмяната на веществата, активират детоксичната функция на черния дроб, намаляват значително условията за образуване на опасните чревни бактерии като ешерихия коли. Те са изключително полезни. В какви дози да се употребяват и с каква диета да се комбинират зависи от етапа на заболяването и от възрастта на конкретния пациент.

За специфични случаи и индивидуални консултации се обаждайте на тел 847-269-1649. За  пациенти с вече образувани хемороиди, съответно анални болки и кървене, аз предлагам три варианта на лечение с биоактивни продукти и ензимни вещества. Няма рискове от странични ефекти и в 90-95 процента от случаите гарантирам, че няма да се стигне до операция!

Веселив Вълчев*          

* Авторът е консултант по алтернативно лечение.