Преди 21 години на тази дата бе застрелян пред офиса си собственикът на прочутата "Мултигруп" - бизнесменът Илия Павлов.

Днес съпругата му Дарина Павлова, която отдавна живее в Италия и САЩ, му обеща вечна любов в профила си във Facebook. 

"Ще те обичам, това е най-доброто нещо, което някога ще направя... #любов #завинаги", написа тя и озвучи поста си с песента на Руел, от която е взет цитатът.

Илия Павлов беше бивш борец, завършил спортната академия, който след демокрацията разви мощен бизнес и изгради бизнес империята "Мултигруп".

Президентът на MG холдинг беше убит пред офиса си през 2003-а година. Атентаторът е причакал крупния бизнесмен, залегнал в храстите на столичния бул. “Г.М. Димитров”. Стрелял е веднъж и е улучил 42-годишния член на клуб “Възраждане” в сърцето, писаха тогава от „24 часа“. 

Павлов издъхва в 20,05 ч в “Пирогов”. Още същата вечер таксиметров шофьор съобщава, че вероятно е возил убиеца. Няколко часа по-късно пред блок 42 в столичния кв. “Дианабад” е открит запален “Опел Астра”, с който вероятно стрелецът е избягал от мястото на покушението. Оказва се, че колата е открадната месец по-рано - на 9 февруари 2003 г.

Куршумът, пронизал гърдите на Илия Павлов в 19,58 ч на 7 март 2003 г., е специална изработка. Пръснал е сърцето на създателя на империята “Мултигруп”, парченца от него разкъсали и черния дроб. Експертите смятат, че е използван ловен патрон, вероятно - 30-06 “Спригфийлд”.

Куршумът е пратен от стрелец, който се е целил на 60 м от сградата на корпорацията. Още в първите дни след покушението свидетели дават описание на мъж, забелязан около това място минути преди изстрела. Той е млад, на не повече от 30 г., с тъмна коса, без шапка, с черно яке до под кръста.

Намерена е ръждива метална скоба, забита на широколистно дърво на по-малко от метър от земята и близо до барака. Част от клоните на дървото и близките храсти са изрязани. Следствен експеримент показва, че оттам ясно се вижда входът на сградата и мястото, на което Павлов е паднал. По скобата не са открити капсулни следи от изстрел. Мястото е почистено идеално - липсват угарки, косми, влакна. Не са открити и гилзи.

Изстрелът е неочакван за всички. Павлов излиза пред погледите на 4-ма от личните си гардове. Държи един от двата си джиесема и е на първото от 3-те стъпала пред входа на сградата, когато оловото го пронизва.

Павлов полита, един от охраната се пресяга да го хване, втурват се и останалите. Качват го в БМВ, последвано от джип “Мерцедес”. Павлов е приет в болницата с дрехи, пропити от кръв и без пулс. Според един от охранителите той е издъхнал още преди да бъде качен в беемвето.

Първите полицаи пристигат на мястото на убийството след 14 минути. Районът е отцепен и огледът започва в 20,45 ч. На сутринта е направен втори, но оръжието на убиеца не е намерено. Освен личната охрана на Павлов вечерта на 7 март в сградата имало още двама пазачи. Единият бил във фоайето, когато чул изстрел, а другият - на 2-я етаж.

Иззет е харддиск на компютър от стая на първия етаж със записи от 3 камери за последния месец. Операторът по техническото наблюдение по-късно обяснява, че в момента на убийството изображението на външната камера, монтирана на пилон до ъгъла на сградата, е стопирано “в положението отпреди 15 минути”. Виждат се 2-те коли на Павлов, но не и хора.

Сутринта в деня на убийството Павлов излиза от Бистрица, където живее, и отива в офиса си на 3-ия етаж в сградата на “MG корпорация”.

Излиза към 14 ч и заедно с партньора си Николай Вълканов отива на служебна среща в офиса на “Риск инженеринг” до “Пирогов”, уговорена 3-4 дни по-рано. Вечерта бърза да тръгне заради уговорка с бивш израелски посланик за вечеря в хотел “Рила”. Зад него върви бодигардът му Ивайло, на крачка-две от тях началничката на кабинета му Мелита Минева с детето си, тогава на 5 г. Павлов задържа входната врата да мине момчето. Убиецът поема дъх, изчаква го да излезе и натиска спусъка. Изчезва яко дим. Службите тръгват първо по следите на руснак, после на заподозрян поляк, но не стигат доникъде.