Брадавиците са три вида: обикновени, плоски (юношески) и старчески. Обикновените и плоските се причиняват от един и същи вид вирус. Не е известно как става заразяването. Понякога се развиват малки епидемии в детски колективи. Причините за старческите брадавици не са известни - може би се дължат на старческите изменения на кожата. Обикновените се появяват по откритите части, най-често на гърба, на китките и пръстите, по-рядко по лицето и стъпалата. Те имат цвета на нормалната кожа, повърхността им е грапава, неравна. Често са покрити с дебел рогов слой и тогава са по-тъмни. Те са кръгли, надигнати, с различна големина - от глава на карфица до грахово зърно.

Плоските брадавици са малки, кръгли или многоъгълни възелчета с цвета на нормалната кожа или с жълтеникав цвят. Локализират се по ръцете, рядко по лицето.

Старческите са кръгли или неправилни, с големина колкото лещено зърно или по-големи, с кафяв или черен цвят, покрити са с повече или по-малко мазни люспи. Най-често се срещат по гърдите и гърба.

Брадавиците не причиняват болки, нито сърбеж и не представляват опасност за здравето на човека. Те са безобидно заболяване. Както обикновените брадавици, тъй и юношеските, като се появят в голямо количество, са по-скоро козметичен недостатък. Страдащите често ги раздразват и разкървавяват, от което могат да се инфектират.

Лечението им може да е местно и общо. Местното лечение се провежда с различни средства. Но има изпитана народна медицина, която често помага. Предлагаме ви няколко

стари народни български рецепти за лечение

Брадавицата (една или две) се превързва в основата с копринен конец и се оставя да падне сама или пък върху нея се слага кърпа, намазана с мед. След няколко дни от тази манипулация брадавиците падат. Преди да се постави кърпата с мед, ръцете да се измият със студена вода.

Сутрин и вечер брадавиците се намазват със сока на млечока (който прилича на малък бор). Често от това те минават за 2-3 дни. Преди да се намажат, брадавиците да се топят за 3-5 минути в гореща вода.

Сутрин и вечер се намазват с пчелен клей (с който пчелите закрепват медената си пита за рамката). Действа и се прилага по начина, описан по-горе.

Сутрин и вечер брадавиците се налагат с печен в жарава, но изстинал кромид лук или със сок от него, получен по следния начин: лукът се изрязва като фуния, която се напълва със сол. Опашката й се отрязва и се поставя в чаша - с изтеклата течност се налагат брадавиците, които изчезват за късо време, без да оставят следи. Преди използване на лука брадавиците се топят в гореща вода за 3-5 минути.

Сутрин и вечер те се намазват с чист винен оцет или още по-добре със смес от оцет и лимонови кори. Сместа се приготвя, като в 125 г силен и доброкачествен оцет корите от два лимона киснат в продължение на 8 дни. В получената течност се потапя малка четчица и с нея се намазват брадавиците няколко вечери поред, от което се откъртват без болка и изчезват. Добре е в този случай преди намазването да им се прави кратка гореща баня.

Сутрин, обед и вечер брадавиците да се намазват с чист лимонов сок или пък с много силен разтвор от лимонена киселина (лимонтузу), а при упорити случаи може да се налагат и с месестата част на самия лимон, което се задържа към брадавицата с превръзка. Преди употребата и на лимона също се прави кратка гореща баня.

Сутрин, обед и вечер брадавиците да се превързват с малко сурово кълцано месо.