Руски военнослужещи са влезли във военновъздушна база в Нигер, в която се намират американски войски, съобщи високопоставен представител на американската отбрана пред Ройтерс. Този ход е следствие от решението на нигерската хунта да изгони американските сили от страната.

Военните, управляващи западноафриканската държава, са казали на САЩ да изтеглят близо 1 000 души военен персонал от страната, която до преврата миналата година беше ключов партньор на Вашингтон в борбата срещу бунтовниците, убили хиляди хора и разселили милиони други. Високопоставен служител на отбраната на САЩ, говорейки при условие за анонимност, заяви, че руските сили не се смесват с американските войски, а използват отделен хангар в Авиобаза 101, която се намира до международното летище "Диори Хамани" в Ниамей, столицата на Нигер.

Този ход на руските военни поставя американските и руските войски в непосредствена близост в момент, когато военното и дипломатическото съперничество между страните става все по-ожесточено заради конфликта в Украйна. Той повдига и въпроси за съдбата на американските съоръжения в страната след изтеглянето им.

"(Ситуацията) не е добра, но в краткосрочен план е управляема", казва служителят.

САЩ и техните съюзници бяха принудени да изтеглят войските си от редица африкански държави след преврати, които доведоха на власт групировки, желаещи да се дистанцират от западните правителства. Освен предстоящото напускане на Нигер, през последните дни американските войски напуснаха и Чад, а френските сили бяха изгонени от Мали и Буркина Фасо.