Всички водещи производители на компютри се надпреварват, за да представят по-компактни устройства на потребителите. Много от тях започнаха да експериментират с идеята за създаването на миникомпютри, които се радват на голяма популярност сред определена част от потребителите. Новият проект на учени от University of California ще промени изцяло представата ви за начина, по който изглеждат съвременните десктоп машини. Причината е, че те създават най-малкия компютър, който сте виждали досега.

Това определение е малко условно, защото размерите му са толкова малки, че едва ли бихте могли да го видите с просто човешко око, предаде TechRadar. Техният модел е с големина, която не надвишава 50 нанометра от всички страни. За сравнение това е стойност, която е идентична с тази на много от биологичните вируси, които тормозят тялото ни. Въпросното устройство притежава всички класически компоненти като отделен процесор и памет. Учените са на мнение, че могат още повече да намалят размерите му и да подобрят скоростта му на работа.

Най-малкият компютър в света е създаден с уникална технология, която се казва Material Implication Logic. Благодарение на този метод те успяват да гарантират, че обработката на информацията за разлика от съвременните десктопи се извършва само на едно място. Необходимо е да се проведат още тестове, за да се види дали тази технология има потенциала да намери място в реални продукти на пазара. Все пак разработването на компютър с такива компактни размери само по себе си е впечатляващо постижение.