Вкусотерапията е възникнала въз основата на аюрведа и се базира на постулата, че болестите могат да се лекуват, като се въздейства на вкусовите рецептори на човека. Разположени на езика, те са свързани с всички системи на организма и затова въздействието на една или друга част от езика лекува съответните органи, твърди традиционната индийска медицина. Например за стомаха отговаря средната част на езика, а за сърцето - неговият връх. Различните вкусове (сладък, горчив, солен или кисел) могат да оказват определено въздействие и върху различните органи.
Вкусотерапията в домашни условия много малко се различава от обикновената кулинария. Единственото условие е да изберете един вкус. Ето осем от най-горчивите, но и най-полезни продукти.
1. Ряпата. Тя все още не е оценена напълно. Ряпата съдържа полезни органични киселини, минерални соли, витамини, ферменти, фитонциди, етерични масла, белтъчини и аминокиселини. За нея се твърди, че подобрява обмяната на веществата, повишава имунитета и извежда излишните течности от организма.

2. Хрян. Убива вредните бактерии, премахва възпалението. Той притежава почти всички положителни свойства на ряпата, но освен това има и бактериацидно и антисептично действие. Всекидневното натриване на кожата със сок от хрян премахва луничките, смята аюрведа. След промишлената обработка на хряна в него остава само целулозата, затова се препоръчва да се използват пресни корени, които могат да се настържат и да се подправят с лимонов сок или да се добавят към салата от 2 червени домата, подправени с лъжица растителна мазнина.

3.                  Горчица - лекува нервите. Подходяща е при заболявания на нервната система - от нервна възбуда и неврит на седалищния нерв до истерия.

4.                  Грейпфрут - за стройна фигура. Той съдържа инозитол и пектин, които изгарят мазнините по естествен път, подобрява апетита, способства за храносмилането и активизира дейността на черния дроб. Освен това нормализира работата на кръвоносните съдове, намалява нивото на холестерол, тонизира нервната система, помага за преодоляването на апатията и премахва умората. Грейпфрутът се смята за най-полезния плод. От полза са и неговите семена - те имат бактерицидни свойства.

5.                  Кафе - за профилактика на диабет. Съвременната медицина е доказала, че в кафето се съдържат антиоксиданти, които предотвратяват диабет от втори тип и рак на черния дроб. Кафето помага да се справим със стреса, стимулира дихателния център на мозъка (помага на астматиците да преодоляват пристъпите), извежда излишния холестерол от организма. В кафето се съдържат също полезни въглехидрати, мазнини, жизнено важни минерали и микроелементи.

6.                  Чай - за здрави кости. Той отлично помага в борбата с остеопорозата и другите заболявания на костите. Това се дължи на ефекта на полифенолите (вещества 25 пъти по-ефективни от витамин С), които предпазват генетичния материал на клетките от увреждане. Чаят укрепва стените на кръвоносните съдове и стабилизира артериалното налягане, укрепва имунитета, лекува някои видове алергии и намалява риска от ракови заболявания. Добавянето на мляко в чая прави напитката отлично средство за камъни в бъбреците и пикочния мехур.

7. Бира - за запазване на зрението. Според американски и канадски учени, публикували част от свое изследване в списание „Превеншън", съдържащите се в бирата антиоксиданти... предпазват зрението от възникването на катаракта. Бирата регулира дишането и кръвообращението, влияе положително на храносмилането и разтваря камъни в бъбреците. В скандинавските страни бирата официално е призната за антидепресант. Най-полезни са тъмните видове бира.

8. Натуралният шоколад - за укрепване на съдовете и за предпазване от сърдечни заболявания. В декемврийския брой на списание „Да хърт" швейцарски учени правят извода, че 60 г шоколад възпрепятстват свиването на артериите, подобряват циркулацията на кръвта и намаляват вероятността от образуването на тромби.
Освен това кофеинът и теоброминът, съдържащи се с горчивото лакомство, стимулират работоспособността и творческата активност на човека, помагат при повишено натоварване. Млечният шоколад не притежава тези свойства поради съдържанието на млечна киселина, която неутрализира действието на антиоксидантите флавоноиди.