През последното тримесечие на 2023 г. българите са похарчили за туризъм над половин милиард лева. Те са платили за пътуване, хотелско настаняване, храна и развлечения 528,8 млн. лв. и за първи път прехвърлянето на границата от 0,5 млрд. лв. се случва през октомври, ноември и декември. През тези три месеца всеки ден българите са давали по малко над 5 милион лева за тази цел, пише "24 часа".

Досега единствено през третото тримесечие, което обхваща активния летен туристически сезон, разходите на българите за туризъм са над 1 милиард лева. Изключение правят само 2020 г. и 2021 г., когато бяха значително под тази сума.

В края на 2023 г. ръстът на разходите в сравнение със същото тримесечие на предходната година е 18%. Това няма как да се дължи на по-високите цени, защото между декември 2022 и декември 2023 г. инфлацията е само 4,7%. В чужбина, където са похарчени част от тези пари, поскъпването за същия период е дори още по-малко.

Разбивката на данните показва, че все по-значителна част от харчовете на хората се дължат на вътрешния туризъм

През последното тримесечие на миналата година в България са похарчени малко над 320 млн. лв. за туризъм, докато в чужбина - 208,5 млн. лв.

Но докато в България основната част от туристическите разходи са за храна - над 120 млн. лв., срещу почти двойно по-малко за хотели, транспорт и съвсем малко за развлечения, когато ходи в чужбина, българинът има съвсем други приоритети.

Зад граница туристическите разходи на българите са поделени почти поравно между храната, настаняването и транспорта. Тези за развлечения заемат най-малкия дял.

1,165 милион български граждани са ходили на почивка през последното тримесечие на 2023 г. 78,5% от тях са били някъде из страната, 18,2% - в чужбина, а 3,3% са били и в страната, и в чужбина, показват данните. Ръстът в сравнение с година по-рано е 13,5 процента.

Най-значителната група сред пътуващите е във възрастовия диапазон 25-44 години - близо 40% от всички.

Данните сочат и че българинът сравнително рядко прибягва до туроператор или туристическа агенция, когато иска да почива. 86,1% от всички пътувания са организирани самостоятелно.